Nejoblíbenější volbou pro zdravou snídani je ovesná kaše. Její chuť lze sice obměňovat pomocí různých přísad, ale i ti nejodolnější ji nakonec mohou omrzet. Málokdo ví, že zdravou alternativou může být proso – s jemnější chutí a podobnými výhodami pro organismus.
Chutná alternativa k denním ovesným vločkám
Když ještě nikdo neslyšel o ovesných vločkách, proso bylo oblíbeným jídlem k snídani. Připravovala se také k obědu a večeři v kombinaci se slanými nebo sladkými přísadami. Dnes se vrací do módy hlavně jako alternativa k ovesné kaši, ale také jako náplň do vegetariánských karbanátků. Populární jsou také dezerty s krupicí, které se podávají ve formě cheesecakeů a lidově se nazývají „jagerníky“.
Kdy je krupicová kaše lepší než ovesná?
Mnoho odborníků na výživu zdůrazňuje, že krupicová kaše je méně alergenní než ovesná a je vhodnější pro lidi s nesnášenlivostí lepku. Kromě toho má krupice nízký glykemický index, což znamená, že nezpůsobuje prudké výkyvy cukru v krvi. To je důležité pro lidi, kteří dbají na svou postavu a chtějí se vyhnout záchvatům hladu během dne.
Na rozdíl od ovesných vloček je ječmenná kaše bez kyseliny fytové, která může ztěžovat vstřebávání minerálů. Díky tomu jsou živiny z ječmenné kaše lépe vstřebatelné pro organismus.
Ječmenná kaše v dietě na hubnutí
Při hubnutí pomáhá vláknina. V ječmenných vločkách jsou dvě frakce: rozpustná a nerozpustná. První podporuje rozvoj „dobrých“ střevních bakterií. Druhá působí jako „metla“ a čistí střeva od nepotřebných látek.
Vědci zdůrazňují významný vliv vlákniny na tvorbu krátkých mastných kyselin (SCFA):
„Kromě toho SCFA ovlivňují aktivaci hnědé tukové tkáně, čímž zabraňují obezitě způsobené stravou s vysokým obsahem tuků, inzulínové rezistenci a tukové dystrofii jater. Navíc snižují intracelulární aktivaci lipidů a oxidační stres, především díky působení kyseliny mastné,“ uvádí skupina odborníků v jednom z článků publikovaných v roce 2021 v časopise „Postępy Biochemii“ (podle údajů: odzywianie.wprost.pl).
Zařazení prosové kaše do diety na hubnutí může tedy přispět nejen k pocitu sytosti, ale také k metabolismu a celkovému zdraví střev. Nezapomeňte však, že klíčem k úspěchu je nejen vyvážená strava, ale také fyzická aktivita, duševní zdraví a pravidelný spánek.
Jak připravit ječmennou kaši k snídani?
Ingredience:
- 3 lžíce ječmenné krupice,
- 1 sklenice vody nebo rostlinného mléka,
- půlka banánu,
- hrst borůvek,
- čajová lžička chia semínek,
- špetka skořice,
- špetka soli.
Způsob přípravy:
- Suchou krupici několikrát propláchněte pod tekoucí vodou – můžete ji také propláchnout vroucí vodou, aby se odstranila případná hořkost.
- Přendejte do hrnce, zalijte vodou nebo mlékem, přidejte špetku soli a vařte pod pokličkou asi 15 minut od okamžiku varu.
- Vypněte sporák, přidejte chia semínka a promíchejte. Nechte několik minut zakryté.
- Poté přendejte do misky, přidejte nakrájený banán a hrst borůvek.
- Posypte skořicí.