saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

Měl jsem trochu ovoce a listového těsta. Připravil jsem dezert, který byl chutnější než vafle. Všichni si přidávali.

Křupavé okraje, krémová vanilková základna a čerstvé ovoce. Tento dezert se připravuje velmi rychle a mizí ještě rychleji. Ideální k kávě nebo pro líný den s rodinou.

Připravil jsem ho poprvé po návratu z pikniku u řeky, kde jsme jedli ovoce přímo z košíku. Zbylo mi pár malin a borůvek a v lednici leželo listové těsto. Přidal jsem trochu vanilky a vznikla pochoutka, kterou teď v létě připravuji pravidelně.

Jak připravit ovocné obdélníky z listového těsta?

Příprava tohoto dezertu je neuvěřitelně jednoduchá, ale není to jediný způsob, jak z těchto ingrediencí připravit něco chutného. Tyto obdélníky můžete upéct s ovocem – pak se zvednou hlavně po stranách a střed zůstane plochý. Omyte ovoce je třeba pečlivě osušit papírovou utěrkou. Pokud je velmi šťavnaté, můžete ho předem posypat malým množstvím semínka nebo strouhanky, aby absorbovaly přebytečnou vlhkost ze šťávy.

Měl jsem trochu ovoce a listového těsta. Připravil jsem dezert, který byl chutnější než vafle. Všichni si přidávali.

Pokud nechcete ztrácet čas tvarováním jednotlivých sušenek, upečte celý list těsta a po ozdobení ho jednoduše nakrájejte. Změní se pouze tvar – chuť zůstane stejná.

Recept: Krémové těsto s ovocem

Jednoduchý dezert, který připravuji z hotového krémového těsta.

Ingredience

  • 1 list listového těsta
  • asi 150 g malin
  • asi 100 g borůvek
  • 1 balíček vanilkového pudinku
  • 200 ml mléka
  • 1 čajová lžička vanilkového cukru
  • 50 g moučkového cukru

Způsob přípravy

  1. Příprava těsta. Těsto rozválejte a nakrájejte na obdélníky. Na okrajích každého z nich udělejte zářezy – pak budou boky hezky zvednuté. Přeneste na plech vyložený papírem na pečení.
  2. Příprava vanilkové omáčky. Pudinkový prášek rozmíchejte v malém množství mléka. Zbytek přiveďte k varu s cukrem a vanilkou, přidejte směs a vařte, dokud nezhoustne. Nechte vychladnout.
  3. Pečení. Pečte při 200 °C (horní a dolní topení) 18–22 minut, dokud boky nezlatnou.
  4. Dokončení. Na každý obdélník dejte lžíci omáčky a rozložte maliny a borůvky. Posypte moučkovým cukrem.

Měl jsem trochu ovoce a listového těsta. Připravil jsem dezert, který byl chutnější než vafle. Všichni si přidávali.

Jaké ovoce použít místo malin a borůvek?

Někdy se stává, že ne všichni mají rádi určité ovoce, ale v tom případě máte opravdu mnoho chutných alternativ. Díky tomu budou všichni spokojeni a v domácnosti nic nevypadne. Zde je několik návrhů:

  • Jahody – sladké, šťavnaté a univerzální, skvěle se hodí ke krémům, cheesecakům a lehkým sušenkám.
  • Ostružiny – tmavé, s výraznou chutí, dodávají dezertům hloubku, barvu a lehce divoký, lesní charakter.
  • Rybíz (červený nebo černý) – kyselý a výrazný, dodává kontrast chuti a krásně oživuje vzhled dezertu.
  • Třešně – mírně trpké a velmi šťavnaté, skvěle se hodí k vanilce, čokoládě a křupavému těstu.
  • Meruňky – měkké a sladké, po upečení získávají karamelovou vůni, ideální do tartů a kynutých koláčů.
  • Broskve – jemné a voňavé, skvěle se hodí do studených dezertů a želé.
  • Granátové jablko – křupavá rubínová zrníčka dodají každému jídlu exotiku, barvu a lehkou kyselost.
  • Švestky – zejména v pečeném nebo karamelizovaném provedení dodávají dezertům hloubku a přirozenou sladkost.
Měl jsem trochu ovoce a listového těsta. Připravil jsem dezert, který byl chutnější než vafle. Všichni si přidávali.
Přesunout se na začátek