V línou nedělní odpoledne není nic lepšího než šálek kávy a koláč. Ale protože odpoledne má být líná, koláč musí být rychlý a jednoduchý na přípravu. Přidejte k tomu úžasnou chuť a máte recept na úspěšný den. Níže najdete recept na ideální nedělní koláč.
Rychlý koláč k nedělní kávě
Připravit rychlý koláč na neděli je neuvěřitelně jednoduché. Stačí smíchat všechny ingredience. Na závěr přidáme hvězdu tohoto receptu – zralé, dokonce přezrálé banány. Pak už stačí jen vše vložit do trouby a hotovo.
Třešničkou na dortu je fenomenální poleva. Nepřipravuje se jako obvykle z citronové šťávy smíchané s moučkovým cukrem. V tomto receptu k její přípravě použijeme smetanový sýr. Taková hustá bílá poleva vypadá krásně a chutná ještě lépe.
Ingredience na banánový koláč k kávě
K přípravě těsta nepotřebujete žádné neobvyklé ingredience. Většinu z nich pravděpodobně již máte v kuchyni. Uvedené proporce vystačí na přípravu velké porce těsta na plech o rozměrech 36 x 24 cm.
Ingredience:
3 vejce
1,5 šálku hnědého cukru
polovina balení měkkého másla (100 g)
1,5 čajové lžičky sody
2 šálky mléka (400 ml)
2 velké zralé banány
2 lžíce citronové šťávy
500 g pšeničné mouky
špetka soli
Ingredience na polevu:
220 g smetanového sýra
3 šálky moučkového cukru
60 g másla
1 čajová lžička citronové šťávy
Nejlepší nedělní koláč k kávě krok za krokem
Oloupejte banány. Rozmačkejte je vidličkou a dejte do misky. Přidejte lžíci citronové šťávy a promíchejte.
Do mléka přidejte druhou lžíci citronové šťávy a také promíchejte. V samostatné misce smíchejte mouku se solí a sodou. Měkké máslo vložte do mísy mixéru a šlehejte s cukrem, dokud se nezačne rozpouštět.
Do mixéru přidejte po 1 vejci. Šlehejte na vysoké rychlosti asi 5 minut. Po uplynutí této doby do hmoty postupně přidejte mouku a mléko. Během míchání ingrediencí mírně snižte rychlost.
Do těsta přidejte rozmačkané banány. Ingredience promíchejte lžící nebo dřevěnou stěrkou. Těsto přeneste do formy vyložené pečícím papírem. Pečte do sucha (asi 50 minut) v troubě předehřáté na 175 stupňů.
Mezitím připravte polevu. Smíchejte smetanový sýr s máslem, poté přidejte citronovou šťávu a postupně moučkový cukr. Po upečení a vychladnutí těsta ho potřete polevou. Těsto se nejlépe podává s šálkem kávy nebo čaje.