saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

Dort „Smačok Osedlový“

Dort „Smačok Osedlový“ dostal své jméno pravděpodobně proto, že všechny suroviny potřebné k jeho přípravě lze snadno zakoupit v nejbližším obchodě. Nebo možná proto, že se jedná o rychlý dezert pro nečekanou návštěvu sousedů.

Dort „Smačok Osedlový“

Ingredience

  • 2 listy listového těsta (asi 500 g)
  • 2 balení vanilkového pudinku bez cukru (2×40 g)
  • 500 ml mléka
  • 100 g cukru
  • 2 žloutky
  • 100 g měkkého másla
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 100 g ořechů
  • moučkový cukr (na ozdobu)

Ingredience

  • 2 listy listového těsta (cca 500 g)
  • 2 balení vanilkového pudinku bez cukru (2×40 g)
  • 500 ml mléka
  • 100 g cukru
  • 2 žloutky
  • 100 g měkkého másla
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 100 g ořechů
  • moučkový cukr (na ozdobu)

Postup přípravy

Předehřejte troubu na 200 °C.

Rozválejte listy listového těsta a propíchněte je vidličkou. Rozřízněte na poloviny. Pečte postupně na plechu vyloženém pečícím papírem, každý list 12-15 minut. Nechte vychladnout.

Odlijte asi 150 ml mléka. Zbytek přiveďte k varu s vanilkovým extraktem.

Dort „Smačok Osedlový“

Zbylé mléko smíchejte se žloutky, cukrem a pudinkovým práškem. Rozšlehejte do hladka.

Nalijte směs do vroucího mléka a energicky promíchejte. Vařte na mírném ohni několik minut za stálého míchání (aby se nevytvořily hrudky), dokud směs nezhoustne do konzistence pudinku. Nechte vychladnout, povrch zakryjte potravinářskou fólií (aby se nevytvořila blána).

Máslo vyšlehejte do světlé, vzdušné hmoty. Za stálého šlehání po částech přidejte vychladlý pudink. Šlehejte na nízké otáčky, dokud nevznikne hustý, hladký krém.

Ořechy nakrájejte na jemno. Plátky dortu proložte krémem a každou vrstvu posypte ořechy. Dort vychlaďte v lednici.

Před podáváním dort rozkrojte na porce a posypte moučkovým cukrem.

Dort „Smačok Osedlový“
Přesunout se na začátek