Ve vaší domácnosti se určitě najde několik potravin, které jsou zdrojem probiotik nezbytných pro obnovení rovnováhy bakteriální flóry a prevenci drobných i závažných zdravotních potíží.
O probiotikách se hodně mluví a víme, že jsou velmi prospěšné, ale když dojde na jejich definici, většina Čechů, kteří je konzumují, nedokáže dát přesnou odpověď. Pro objasnění tohoto pojmu, probiotika jsou prospěšné bakterie, které žijí v našem střevě a jejich funkcí je obnovovat rovnováhu bakteriální flóry a předcházet drobným i závažným poruchám v organismu. To je důležité pro zdravý a vyvážený životní styl po celý rok.
Když je tato rovnováha narušena, projevy mohou být velmi složité, od podrážděného střeva až po nadýmání; může to být způsobeno stresem, nesnášenlivostí nebo infekcemi a regulace pomocí určitých potravin bohatých na probiotika pomáhá jejich ochranné funkci.
Ve vaší domácnosti je několik potravin, které jsou důležitým zdrojem probiotik pro obnovení rovnováhy bakteriální flóry a prevenci drobných i závažných zdravotních potíží.
Potraviny, které jsou zdrojem probiotik
Mnoho běžných potravin je zdrojem probiotik. Například jogurt, zejména pokud obsahuje bifidus: pomáhá trávení a snižuje nadýmání. Můžete také zvolit kefír, „živý“ fermentovaný nápoj, který má podobnou konzistenci jako jogurt. Má mnohem vyšší probiotickou zátěž: někteří si ho dokonce „pěstují“ doma, aby se rozmnožoval, a pak se o něj dělí s přáteli. Lze ho také koupit v obchodě.
Kysané zelí je dalším skvělým prostředkem na hubnutí v oblasti břicha a na vrácení kolen, když se díváte dolů. Jedná se o fermentované zelí, které je velmi oblíbené v německé kuchyni. Snižuje tvorbu plynů a zlepšuje trávení, ale je třeba ji jíst nepasterizovanou, aby se zachovaly prospěšné bakterie.
Okurky, klasický nakládaný produkt aragonské kuchyně, jsou také velmi prospěšné pro mikroflóru. Pro tyto účely by však neměly být nakládané v octu, ale v slaném nálevu.
Nezapomeňte na tvaroh, zejména pokud je na etiketě uvedeno, že obsahuje aktivní kultury. Je velmi dobrý jako příloha k salátům nebo zelenině.
Dalšími produkty prospěšnými pro bakteriální flóru jsou česnek, banány, ovesné vločky a červená cibule. Probiotika jsou také obsažena v produktech, které pocházejí z Asie a staly se populární v západní kuchyni, jako je kimchi (které také obsahuje vitamín C, karoten a vápník), tempe nebo miso, velmi oblíbené v japonské kuchyni ve formě polévky.
Mohlo by vás zajímat
Mezi nejnovější módní trendy patří kombucha, nápoj, který se objevil ve všech regionech Španělska před třemi až čtyřmi lety; jedná se o fermentovaný čaj s fruktózou, který se podává s různými ovocnými příchutěmi. A konečně natto – jeden z nejneobvyklejších produktů v naší zemi: vyrábí se ze sóji a fermentuje se bakterií Bacillus subtilis. Obsahuje probiotika, vitamíny a nenahraditelné aminokyseliny, ale není vhodný pro všechny: jeho silný zápach a pastovitá konzistence odrazují mnoho potenciálních spotřebitelů.