Dříve se toto ovoce pěstovalo na zahrádkách a bylo králem spižíren. Dnes na něj mnozí zapomněli, protože se v obchodech objevuje jen zřídka. Škoda, protože je to opravdový poklad zdraví, zejména pro starší lidi. Zlepšuje paměť, chrání srdce a podporuje trávení. Po přečtení tohoto článku ho určitě zařadíte do svého jídelníčku.
Každý starší člověk by měl zařadit bílou rybíz do svého denního jídelníčku.
Obsah:
- 01 Zapomenutá bílá rybíz
- 02 Jaké užitečné vlastnosti má bílá rybíz?
- 03 Jak jíst bílou rybíz?
Zapomenutá bílá rybíz
Bílá rybíz je méně známá sestra oblíbené červené a černé rybízu. Zajímavé je, že patří k jednomu ze 150 různých druhů rybízu. Tyto keře pocházejí z východních oblastí Severní Ameriky, ale vyskytují se také v Evropě a Asii. V Polsku se pěstuje hlavně v zahradách, i když i tam se vyskytuje stále méně.
Keře bílé rybízu jsou malé, ale silně rozvětvené. Kvete v dubnu, poté se na výhoncích objevují hrozny s plody. Lze je konzumovat v červenci a na začátku srpna, protože právě v tomto období dozrávají. Plody jsou kulaté a malé. Rostou v hroznech po 40 kusech.
Bílá rybíz má charakteristickou vůni. Její chuť je sladkokyselá s charakteristickou rybízovou příchutí. Je jemnější než její červené nebo černé kuličky. Zároveň je osvěžující.
Jaké užitečné vlastnosti má bílá rybíz?
Bílé bobule rybízu jsou velmi malé, takže jsou téměř neviditelné. Neviditelné proto, že navzdory své malé velikosti obsahují velké množství cenných látek. Za jejich pozitivní účinek na organismus jsou zodpovědné takové složky, jako jsou:
- vitamín A,
- vitamín C,
- vitamín E,
- vitamíny skupiny B (B1, B2, B9),
- fosfor,
- draslík,
- sodík,
- hořčík.
Kromě toho jsou zdrojem antioxidantů, pektinů, organických kyselin a rutinu. Díky tomuto složení mají řadu zdraví prospěšných vlastností. Bílé rybízové bobule jsou prospěšné pro:
- podporu činnosti srdce — tyto bobule regulují hladinu cholesterolu, krevní tlak a lipidový metabolismus; mohou chránit před rozvojem aterosklerózy, infarktu, srdečního selhání; draslík zabraňuje poruchám srdeční činnosti, jako je bušení srdce;
- trávení – bílá rybíz obsahuje velké množství vlákniny, která je zodpovědná za normální činnost střev; stimuluje vylučování žaludečních kyselin, usnadňuje trávení tučných jídel; pomáhá udržovat normální střevní mikroflóru a hubnout;
- paměť a mozková činnost – pravidelná konzumace bílého rybízu může zlepšit paměť, koncentraci, kognitivní funkce; usnadňuje zotavení po silném stresu a rychlé usínání; navíc může snižovat riziko vzniku depresivních nebo úzkostných stavů;
- imunita – sloučeniny s antioxidačním účinkem potlačují škodlivé působení volných radikálů, mají protizánětlivý a antivirový účinek na organismus a chrání ho před nemocemi.
Díky této kombinaci prospěšných vlastností je bílá rybíz ovocem doporučovaným pro seniory. Mohou ji konzumovat i alergici, protože neobsahuje barviva.
Jak se bílá rybíz konzumuje?
Bílá rybíz je velmi chutná čerstvá, ihned po utržení z keře. Stačí ji omýt a jíst jako předkrm. Lze ji přidat do palačinek, ovesné kaše, jogurtu s granolou. Lze ji použít jako ozdobu dezertů, želé, dortů a koláčů.
Kromě toho je bílá rybízová bobule vynikající surovinou pro konzervování. Obsahuje hodně pektinu, který je přírodním želírujícím prostředkem, díky čemuž je ideální základnou pro domácí džemy a marmelády. Navíc díky své kyselosti je vhodná pro osvěžující kompoty.