Karbanátky v letní, sváteční variantě – jedno z mých nejoblíbenějších jídel. Křupavé zvenku, jemné uvnitř a tak chutné, že celá rodina vždycky žádá přídavek. Jedna porce nikdy nestačí.
Frikadéle v této variantě budou chutnat všem
Tradiční frikadéle se připravují z vepřového masa, nejlépe z plece, kýty nebo krku. Do hmoty přidáme samozřejmě vejce, namočený chléb, cibuli a koření. Obvykle je to sušený majorán, sůl a pepř.
V létě však místo majoránky přidávám bylinky, které rostou na mé zahradě. Přiměřené množství čerstvé petrželky a libečku udělá karbanátky prostě dokonalé. Karbanátky podávám k obědu s mizerií nebo fazolemi a bramborami s koprem.
Do mletého masa na karbanátky vždy přidávám hořčici. Díky octu je maso ještě jemnější a vzdušnější. Je to jedna z nejlepších přísad, které stojí za to přidat.
Recept na karbanátky z mletého masa s libečkem
Do karbanátků z mletého masa se obvykle přidává celé vejce. V tomto receptu však přidáváme na oleji osmaženou cibuli a hořčici, proto do směsi přidáváme pouze jeden žloutek. To stačí, aby se ingredience spojily a maso získalo ideální konzistenci.
Ingredience
500 g mletého masa, například z vepřové plece
1 žloutek
1 červená cibule
ztvrdlý baget
mléko na namočení
1 čajová lžička delikátní hořčice
1 čajová lžička soli
½ čajové lžičky pepře
1 polévková lžíce nasekaného libečku
1 polévková lžíce nasekané petržele
strouhanka
olej na smažení
Jak připravit chutné kotlety?
Rozdrobit housku a zalít mlékem, poté důkladně vymačkat. Cibuli nastrouhat na struhadle a osmažit na oleji, přendat do misky. Přidat mleté maso, housku, žloutek a hořčici. Chvíli promíchat, poté přidat sůl, pepř, nasekanou petrželku a libeček.
Ingredience znovu promíchejte, aby se dobře spojily. Z hmoty vytvarujte kotlety a obalte je strouhankou. Smažte na rozpáleném oleji dozlatova. Podávejte s oblíbenou přílohou, dobrou chuť.