Jemné maso jesetera obdivovali již před staletími evropští knížata a králové. Tento nejstarší druh ryby na světě se proslavil především díky jikerám, ale to je jen část jeho předností. Jehla by měla být zařazena do jídelníčku kvůli svým četným prospěšným vlastnostem. Tato jedinečná ryba nemá téměř žádné kosti a je ideální pro smažení, pečení, vaření a uzení. Zjistěte, proč je dobré jíst jehlu a jak ji nejlépe připravit.
Bílé jemné maso jesetera je vhodné ke smažení, pečení a grilování. Chutí připomíná kuře.
Jeseter – „král ryb“
Jeseter je ryba impozantních rozměrů – dosahuje délky přes 2 metry a může vážit až 100 kg. Žije 50 až 100 let. Vyskytuje se v ústí největších řek Střední a Severní Asie a také podél evropského pobřeží Atlantského oceánu. V České republice je jeseter přísně chráněn – lovit se smí pouze v určitých rybářských hospodářstvích.
Je zajímavé, že se jedná o nejstarší druh ryby na světě – stopy jeho existence se datují až do doby před 135 miliony let. Není divu, že jesetery nazývají „živými zkamenělinami“ nebo „moderními dinosaury“. Dodnes jsou spojovány s bohatstvím a prosperitou – jikry, které se z nich získávají, zůstávají i nadále jednou z nejluxusnějších delikates.
Proč jíst jesetera?
Maso jesetera je zdrojem plnohodnotných bílkovin, zejména cenných aminokyselin, jako je leucin a lysin. Ty jsou zodpovědné za růst svalové hmoty, posilují kosti a zlepšují vstřebávání vápníku v těle. Nejstarší ryby na světě jsou také zdrojem nenasycených omega-3 mastných kyselin, které mají pozitivní vliv na kardiovaskulární systém – snižují hladinu cholesterolu a riziko aterosklerózy. Mají také protizánětlivé účinky a pomáhají regulovat krevní tlak.
Maso jesetera také obsahuje cenné vitamíny skupiny B (zejména B3, B9 a B12), které mají příznivý vliv na nervový systém – zlepšují paměť a koncentraci, usnadňují usínání a boj se stresem. Ryby stojí za to jíst také kvůli obsahu vitamínů A a D a důležitých minerálů – draslíku a fosforu. Díky nim má maso jesetera protizánětlivé účinky, posiluje imunitní systém a přispívá ke zdraví kostí a kloubů.
Díky cenným živinám je jeseter zvláště doporučován dětem a starším lidem, ale také těhotným ženám (obsahuje hodně kyseliny listové). Jeho obrovskou výhodou je téměř úplná absence kostí – ty, které se vyskytují, se snadno oddělí od masa. Tato v Polsku poněkud zapomenutá ryba je také nízkokalorická – lze ji jíst i během hubnutí.
Obrovskou výhodou jesetera je absence kostí. Z tohoto důvodu je ryba doporučována i pro malé děti.
Jak připravit jesetera?
Jeseter je ryba, která se ideálně hodí pro každodenní přípravu. Jeho jemné maso je tak chutné, že nevyžaduje žádnou speciální přípravu. Kromě toho se dobře kombinuje s mnoha kořeními a bylinkami. Jesetera je třeba smažit ve formě filé (bez kůže) – je třeba pamatovat na to, že by neměl být vystaven příliš dlouhé tepelné úpravě – stačí několik minut na mírném ohni z obou stran. Pokud chceme, aby jídlo z jesetera bylo zdravější, rybu je lepší zapéct v pergamenu nebo vařit v páře. V tomto případě můžete přidat zeleninu a maso lehce pokapat citronem. Maso jesetera se dobře hodí k bramborám a salátům. Tato jedinečná ryba je také vhodná k uzení a marinování, lze z ní připravit polévku.