Pokud si letos v létě chcete dát něco k zakousnutí čerstvého a zdravého, aniž byste sáhli po tučném zmrzlině nebo koktejlech a smoothies plných cukru, máte na výběr spoustu možností, které překvapí vaše chuťové buňky.
Tyto předkrmy jsou studené a zdravé, snadno se připravují a určitě vám budou chutnat. Navíc překvapí vaše blízké a přátele, pokud jim budete chtít nabídnout osvěžující svačinku k aperitivu nebo předkrm v letních večerech.
Špízy z čerstvého ovoce
Špízy s jahodami.
Tyto špízy s čerstvým ovocem jsou ve skutečnosti ideální pro každou denní dobu. Poskytují dobrou hydrataci, vlákninu a vitamíny, které pomáhají zmírnit horko a dodávají vašemu tělu potřebnou dávku živin.
Vyberte si ovoce, které máte nejraději nebo které máte doma, například meloun, kiwi, ananas nebo bobule. Ovoce dobře umyjte, očistěte a nakrájejte na kousky stejné velikosti. Borůvky, maliny a černý rybíz můžete nechat celé, stejně jako jahody, pokud nejsou příliš velké. Poté napíchněte kousky ovoce na špízy a střídejte různé druhy. Můžete je podávat tak, jak jsou, nebo s přírodním jogurtem.
Špízy s melounem, okurkou a fetou
Svěžest melounu, okurky a fety je ideální kombinací pro přípravu těchto špízů za 15 minut. Očistěte střední meloun a nakrájejte ho na kostky. Nakrájejte na kostky stejné velikosti 340 gramů fety a polovinu červené cibule. Nakonec nakrájejte okurku na kolečka. Sestavte špízy tak, že střídavě napíchnete kostku melounu, lístek čerstvé bazalky, cibuli, sýr a okurku. Před podáváním pokapejte balsamikovou glazurou.
Syrová zelenina s různými omáčkami
Syrová zelenina je velmi chutná, osvěžující a zdravá. Pokud je doplníte studenou omáčkou, která také zvlhčuje a vyživuje, získáte ideální svačinu k jakékoli denní době. K přípravě crudité budete potřebovat zeleninu, jako je červená paprika, zelená paprika, oloupaný okurka, dvě stonky celeru a oloupaná mrkev. Papriky a celer umyjte. Nakrájejte všechny zeleniny na proužky přibližně stejné tloušťky. Vložte je do sklenice nebo džbánu, abyste mohli syrovou zeleninu snadno vyjmout, a připravte si k nim jednu z těchto omáček.
Pokud máte chuť na jogurtovou omáčku, smíchejte přírodní jogurt bez cukru s limetkovou šťávou, solí a hrstkou jemně nasekaných aromatických bylinek, nejlépe čerstvých. Dobře promíchejte a dejte do lednice až do podávání. Pokud chcete vyzkoušet také paprikovou omáčku, rozmixujte 200 gramů pečených paprik s polovinou přírodního jogurtu, stroužkem česneku, šťávou z poloviny citronu, 40 gramy vlašských ořechů, dvěma čajovými lžičkami sladké papriky, čajovou lžičkou bílého octa, olejem, solí a pepřem podle chuti. Podávejte v misce jako omáčku k syrové zelenině.
Hnědé kuličky z kozího sýra se šunkou
K přípravě těchto hnědých kuliček z kozího sýra se šunkou budete potřebovat 200 gramů krémového kozího sýra, 10 plátků vařené šunky, šalotku a extra panenský olivový olej. Nejprve smíchejte sýr s trochou oleje a vytvarujte malé kuličky. Do každé kuličky vložte kousek šunky. Nakrájejte zelenou cibuli na jemno a dejte do misky. Kuličky obalte v zelené cibuli, aby byly zcela pokryté. Každou kuličku propíchněte špejlí a dejte do lednice, aby vychladly. Nevyndávejte je až do podávání.
Lososový paštát
Lososový paštát je další variantou, která vás osvěží a hodí se k namazání na slané krekry a tosty, ale také k zakousnutí s regány nebo tyčinkami. Je velmi jednoduchý na přípravu a navíc vám umožní využít všechny výhody ryby bohaté na živiny.
Budete potřebovat pouze plechovku tuňáka v oleji, 200 gramůuzeného lososa a 50 gramů sýrana namazání. Nejprve dobře sceďte olej. Poté nakrájejte lososa a vložte ho do mixéru spolu s tuňákem a sýrem na namazání. Vše důkladně rozmixujte do krémové hmoty s jemnou strukturou bez hrudek. Dejte na chvíli do lednice, aby směs dobře vychladla, a podávejte s toastem nebo chlebem podle chuti. Pokud dáváte přednost kombinaci této předkrmu se syrovou zeleninou, bude také velmi chutná.
Kterýkoli z těchto předkrmů nebo aperitivů se hodí jako svačina s přáteli, jako příloha k večeři nebo jako předkrm před obědem. Pokud je uchováváte v lednici, můžete je připravit předem. Navíc, čím jsou chladnější, tím jsou chutnější. Dejte se do vaření!