Některé koření není jen doplňkem chuti nebo aroma pokrmů, ale má také silné léčivé účinky. To platí i pro pískavici. Hodí se jako přísada do salátů, kuřete, ale lze z ní také připravit čaj. Tento dar přírody v podobě semen mám vždy doma a doporučuji vám, abyste udělali totéž.
Pískavice řecké seno se také nazývá řecká jetel nebo boží tráva. Tato luštěnina se již mnoho let hojně používá v fytoterapii. To znamená, že se hodí nejen jako koření do mnoha pokrmů. Z jejích semen lze připravit čaj s téměř magickými účinky na zdraví.
Zrna síly. Takto ovlivní vaše zdraví
Konzumací pískavice řecké seno nebo nálevu z této rostliny dodáváme tělu vitamíny, jako jsou zejména vitamíny skupiny B a vitamín C. Kromě toho doplňuje nedostatek draslíku, fosforu, hořčíku, vápníku, železa a zinku. Rostlina také obsahuje antioxidanty, jako jsou například flavonoidy.
Přidáním pískavice řecké seno do jídla můžeme regulovat hladinu glukózy po jídle. Stimuluje produkci inzulínu a zvyšuje citlivost organismu na jeho působení. Z tohoto důvodu je koření doporučeno lidem trpícím cukrovkou.
Pískavici je dobré zařadit do jídelníčku kvůli jejímu pozitivnímu vlivu na hladinu „špatného“ cholesterolu. Ten se sníží a steroidní saponiny se postarají o to, aby se rychleji metabolizoval. Výsledkem je ochrana kardiovaskulárního systému před všemi nemocemi.
Při užívání pískavice pocítíme její vliv na trávicí systém. Semena stimulují produkci pankreatické a žaludeční šťávy. Pomáhají zmírnit nadýmání. Mají příznivý vliv na játra a zmírňují příznaky vředové choroby.
Navíc má tato koření baktericidní vlastnosti. Proto podporuje organismus během infekcí, nachlazení a chřipky a také před nimi chrání. Má pozitivní vliv na tvorbu červených a bílých krvinek, které ještě více posilují imunitu organismu.
Čaj z pískavice dělá zázraky. Jak ho připravit
K přípravě nálevu, čaje z pískavice, budete potřebovat pouze semena rostliny, která lze koupit prakticky v každém obchodě. Nyní 1-2 čajové lžičky pískavice nasypte do šálku a zalijte vroucí vodou. Nechte zakryté asi 15 minut.
Tento nálev můžete pít ještě teplý, nebo počkat, až vychladne. Za den by se neměly vypít více než 3 šálky čaje z pískavice řecké.
Jak zařadit pískavici řeckou do jídelníčku? Používejte ji v kuchyni následujícím způsobem
Pískavice řecká, respektive její semena, může obohatit nám dobře známá jídla. Mají ostře hořkou chuť. Kromě toho v nich lze cítit ořechové tóny. Díky tomu se hojně používají v asijské kuchyni, zejména v indické.
Koření lze použít v pokrmech s masem, zejména podtrhne chuť kuřete nebo telecího masa. Dobře se hodí k rybám, například k makrele a tuňákovi.