Ztučnění jater je jedno z nejčastějších onemocnění jater, které se vyznačuje hromaděním tuku v játrech. Zdá se, že je tonejčastější příčina chronických onemocnění jater na světě a hlavní příčina transplantace jater u žen starších 65 let.
Ačkoli se toto onemocnění obvykle projevuje bez příznaků a proto často zůstává bez povšimnutí, v některých případech může přerůst v steatohepatitidu (ztukovatělá játra se zánětem), v menší míře v cirhózu a v některých případech může vyžadovat transplantaci jater.
Je třeba poznamenat, že onemocnění se častěji vyvíjí u lidí, kteří mají alespoň jeden z následujících příznaků:
– Nadváha.
– Inzulinová rezistence.
– Vysoká hladina tuků v krvi (triglyceridy a cholesterol).
V souvislosti s tím odborníci v oblasti zdravotnictví a dietologové doporučují řadu druhů ovoce pro boj s tukovou dystrofií jater. Důvodem je, že tyto produkty jsou syté díky vysokému obsahu vlákniny, která pomáhá bojovat s nadváhou. Kromě toho jsou vynikajícími antioxidanty, které přispívají k zlepšení stavu jaterní tkáně postižené tukovou dystrofií. V této skupině je třeba zvláště vyzdvihnout tamarind.
1. Antioxidanty chránící před poškozením buněk
Doporučuje se nejen pro diety zaměřené na hubnutí, ale také jako zdroj antioxidantů, které chrání před poškozením buněk a hrají důležitou roli v prevenci hromadění tuku v játrech.
2. Zlepšuje steatózu a degeneraci jater
Zlepšuje nejen steatózu a degeneraci jater, ale i další klinické příznaky nealkoholického ztučnění jater, jako je viscerální obezita, porucha metabolismu lipidů, inzulinová rezistence.
3. Podporuje vylučování žluči
Dužina podporuje vylučování žluči a může zlepšit trávení tuků, což umožňuje játrům pracovat s menším úsilím.
4. Doporučení
Kromě toho je třeba zmínit i další produkty, jako je citron, který chrání játra před poškozením způsobeným alkoholem, hruška, jejíž antioxidační a protizánětlivé vlastnosti z ní činí spojence zdraví jater, a také melounová šťáva a semena papáji, které usnadňují vstřebávání tuků a vitamínů.