Dietoložka radí, jak připravit jednoduché a chutné jídlo z kuřete v troubě. Odbornice na výživu využívá své sociální sítě k šíření rad, receptů a doporučení a tentokrát nás překvapila působivým domácím pokrmem.
Příprava tohoto jídla se zdá být poměrně jednoduchá: stačí použít kuřecí stehna, sůl a dát do trouby, ale expertka přidala speciální ingredienci, která jídlo zcela změní – jablečný ocet. Mnoho lidí považuje tuto tekutinu za jednu z nejvýživnějších surovin v kuchyni, ale jsou i lidé, kteří dosud neznají její nekonečné výhody.
Proč se doporučuje vařit kuře s octem
V jiné publikaci expertka vysvětluje, jaké jsou výhody a vlastnosti nefiltrovaného jablečného octa, který přidává do mnoha receptů a který má četné pozitivní účinky na zdraví. Tento produkt obsahuje prospěšné bakterie, reguluje hladinu glukózy v krvi, zvyšuje vstřebávání železa a minerálů, okyseluje žaludek, zlepšuje trávení, je antioxidantem, antimikrobiálním prostředkem a dobrým konzervačním prostředkem.
Jak vysvětluje dietoložka, „kyselina octová dočasně deaktivuje enzym alfa-amylázu, který přeměňuje škrob na cukr v ústech. Tímto způsobem se cukr a škrob přeměňují na glukózu pomaleji a glukóza se dostává do organismu v mírnější formě. Kyselina octová také pomáhá svalům rychleji produkovat glykogen, díky čemuž je vstřebávání glukózy ještě účinnější.“
Kromě toho potvrzuje, že „k regulaci hladiny glukózy je vhodný jakýkoli ocet kromě modenského, ale pokud se jedná o nefiltrovaný ocet, získáte hned několik výhod.“ Stačí přidat jednu lžíci nefiltrovaného jablečného octa do 2–3 prstů vody, abyste si mohli vychutnat jeho vlastnosti.
Dietoložka však doporučuje nekonzumovat tento produkt při silném nachlazení, protože v tomto případě „ucítíte silné pálení v krku kvůli poškození sliznice a neměli byste jej znovu užívat“. Expert dochází k závěru, že nefiltrovaný jablečný ocet „lze bez problémů konzumovat při chronickém gastritidu, pokud nedochází k silnému refluxu“.