Nedodržování doporučení pro skladování vajec může vést k salmonelóze.
Konzumace vajec vyvolává u odborníků obavy kvůli neznalosti pravidel jejich správného skladování. Tento produkt je velmi citlivý na teplotní výkyvy, nárazy a dokonce i pachy. Jediný nesprávný krok a riziko nákazy salmonelózou se výrazně zvyšuje, i když vejce vypadají zcela poživatelně.
Mnoho chladniček má vestavěný držák na vejce, ale odborníci nedoporučují vejce skladovat na dveřích chladničky. Optimální teplota skladování je 4 stupně a udržování teploty.
Aby se předcházelo nárazům a pachům, které mohou produkt znehodnotit, vejce by se měla skladovat v originální kartonové krabici. Kromě toho to pomůže kontrolovat datum spotřeby produktu a dbát na označení, které je podle britského průmyslu rozhodující pro prevenci salmonelózy. Na druhou stranu, vejce by se měla konzumovat v pořadí, v jakém byla zakoupena.
Britská rada pro vejce (BEIC) doporučuje označení British Lion. To zaručuje, že vejce, která prodává, pocházejí od slepic očkovaných proti salmonele.
Je velmi důležité nepoužívat poškozená vejce a zabránit kontaktu vajec a syrového masa. Pokud se vejce rozbijí pro další použití, směs by měla být uložena v chladničce pod pokličkou a spotřebována do 24 hodin.
Nesprávné skladování vajec může vést k množení škodlivých bakterií, jako je salmonela. Proto by se neměla skladovat mimo chladničku nebo na nevhodném místě.