Toto jídlo je známé a oblíbené, i když se nepřipravuje tak často jako před několika lety. Ne každému chutná, ale je třeba uznat, že obsahuje mnoho cenných živin. Zejména snadno stravitelné železo, vitamín A a vitamíny skupiny B.
Mnoho lidí zná vedlejší produkty už od dětství. Dříve bylo velmi oblíbeným pokrmem smažená vepřová játra. Nejčastěji se podávala s restovanou cibulí a vařenými bramborami. Jak připravit tento kultovní pokrm? Vysvětlíme vám to.
Smažení jater může být pro začínající kuchaře složitým úkolem. Jak to udělat správně?
Ideálně připravená játra jsou měkká a jemná. Ačkoli se může zdát, že smažení jater je jednoduché, někdy se nepovedou tak, jak bychom chtěli. Naše babičky znaly jednoduchý trik, jak připravit ideální vepřová játra. Tady je tajemství skvělé chuti a konzistence:
- před smažením je třeba játra namočit na hodinu do mléka. Tím se zbavíte hořkosti a získáte jemnou chuť
- velmi důležitá je také technika koření. Játra je třeba solit až po smažení. Pokud to uděláte na začátku přípravy, hrozí velké riziko, že játra budou tuhá, protože sůl z nich vytáhne vodu
Recept na játra – jak je připravit? Seznam potřebných ingrediencí
Už víme, v čem spočívá tajemství ideální konzistence pokrmu, takže je čas naučit se jednoduchý recept na játra . Nejprve si připravte ingredience. Budete potřebovat:
- 500 g vepřové játra
- 250 ml mléka
- 3 velké cibule
- 3 lžíce pšeničné mouky
- sůl, pepř podle chuti
- rostlinný olej/sádlo na smažení
Játra – recept na jídlo jako za starých časů. Způsob přípravy
Aby jídlo bylo chutné, je třeba dbát na vysokou kvalitu surovin použitých k jeho přípravě. Tmavě červená nebo hnědá barva a hladký, homogenní povrch – to jsou charakteristické znaky čerstvých jater. Recept na tento kultovní pokrm z dob Polské lidové republiky připravíte podle následujícího návodu:
- Játra očistěte od blány a nakrájejte na malé kousky.
- Vložte do misky a zalijte mlékem. Nechte hodinu máčet.
- Játra vyjměte z mléka a osušte papírovou utěrkou.
- Nakrájejte cibuli na půlkroužky.
- Na pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a osmažte cibuli.
- Když cibule zesklovatí, vyjměte ji z pánve a dejte do misky.
- Každý kousek jater posypte moukou.
- Na stejné pánvi, na které se smažila cibule, rozpusťte tuk a játra osmažte z obou stran do zlatova. (2 minuty z každé strany)
- Cibuli vraťte zpět na pánev a ještě chvíli osmažte.
- Posypte solí a pepřem.
- Sejměte z pánve a podávejte ihned po uvaření.