saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

Křehké těsto s bobulemi a jogurtovou pěnou

Křehké těsto s bobulemi a jogurtovou pěnou na bázi řeckého jogurtu. Neuvěřitelně chutný dort s bobulemi, který se rychle připravuje.

Koláč je neuvěřitelně chutný a určitě se zastavíte jen u jednoho kousku.

Základem je křupavé a lehké sušenkové těsto, které se skvěle hodí k kyselým bobulím.

Jogurtová pěna je jako obláček, sladká a s lehkou sýrovou příchutí.

Skvělá kombinace, která se hodí pro nejrůznější příležitosti.

Křehké těsto s bobulemi a jogurtovou pěnou

PODÍVEJTE SE NA DALŠÍ RECEPTY

INGREDIENCE

  • 250 g mouky na dorty
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 100 g studeného másla
  • 4 studené žloutky
  • špetka soli

BOBULOVÁ VRSTVA

  • asi 250 – 300 g čerstvých nebo mražených bobulí
  • 1 a 1/2 lžíce bramborové mouky nebo pudinkového prášku

JOGURTOVÁ PĚNA

  • 4 vaječné bílky pokojové teploty
  • 3/4 sklenice cukru
  • 400 g řeckého jogurtu pokojové teploty
  • 40 g vanilkového pudinku v prášku
  • 4 lžíce oleje, např. řepkového
  • špetka soli

PŘÍPRAVA

1 sklenice má objem 250 ml.

Formu o průměru 26 cm vyložit na dno pečícím papírem.

Bobule umyjte, osušte a smíchejte s bramborovou moukou nebo pudinkovým práškem. Nechte stranou, dokud nepřipravíte těsto.

Křehké těsto s bobulemi a jogurtovou pěnou

Prosijte mouku spolu s moučkovým cukrem a kypřicím práškem. Přidejte žloutky, kousky másla a špetku soli. Rozdrobte prsty nebo v mixéru, až vznikne drobenka.

Polovinu vyložte na dno formy a lehce přitlačte. Pečte při teplotě 180 °C asi 20-25 minut, dokud těsto nezíská zlatavou barvu. Vyjměte a nechte trochu vychladnout.

Mezitím připravte jogurtovou hmotu.

Bílky spolu se špetkou soli vyšlehejte do husté pěny. Poté přidávejte cukr po několika dávkách, až vznikne hustá a lesklá pěna. Snižte rychlost mixéru na minimum a po lžíci přidávejte jogurt, máslo a na závěr pudinkový prášek.

Na křupavé dno rozložíme bobule, nalijeme jogurtovou hmotu a posypeme zbývající drobenkou. Pečeme při teplotě 180 °C asi 40–45 minut, dokud se nevytvoří zlatá kůrka. Podáváme posypané moučkovým cukrem nebo kopečkem vanilkové zmrzliny.

Křehké těsto s bobulemi a jogurtovou pěnou
Přesunout se na začátek