Maliny patří v České republice k nejoblíbenějším sezónním bobulím. Ačkoli lákají svou chutí a vůní, jejich křehkost nutí mnoho lidí přemýšlet, jak s nimi správně zacházet.
Je třeba maliny mýt?
Maliny jsou symbolem léta: sladké, měkké a voňavé. Lákají svým vzhledem na trhu, v zelenině a na zahradě. Někteří je jedí přímo z keře, jiní je používají jako přísadu do dezertů, ale téměř všichni si kladou stejnou otázku: je třeba maliny mýt? Ačkoli se to zdá být zřejmé, odpověď není tak jednoznačná. Způsob zacházení s těmito bobulemi závisí na mnoha faktorech – jejich původu, účelu použití a dokonce i plánovaném způsobu skladování. Stojí za to seznámit se s pravidly, abyste nezkazili jejich chuť a neublížili sobě.
Je třeba maliny před konzumací umýt?
Maliny chutnají nejlépe přímo z keře. Tehdy jsou nejšťavnatější a nejvoňavější. V domácích zahradách se často považují za „čisté od přírody“, ale to je jen polovina pravdy. Ačkoli nejsou postřikovány chemikáliemi jako mnoho druhů ovoce ze supermarketu, mohou skrývat hmyz, larvy, ale také prach nebo pyl. Před konzumací je vždy dobré každou bobuli pečlivě prohlédnout a opatrně očistit od viditelných nečistot. Maliny není nutné umývat přímo z keře, ale zkontrolovat je určitě.
Pokud kupujete maliny na trhu, v zeleninářství nebo v plastovém balení v supermarketu, je nutné je umýt. Takové ovoce prošlo mnoha rukama a často neznáme jeho původ. Bohužel kontakt s prachem, bakteriemi z povrchu beden a dokonce i s prostředky na ochranu rostlin představuje potenciální riziko.
Je nutné maliny mýt? Nedělejte tyto chyby
Maliny jsou jedním z nejjemnějších sezónních plodů, proto vyžadují zvláštní zacházení. Mají dutou strukturu, snadno se mačkají a pod vlivem vody ztrácejí aroma. Bohužel mnoho lidí je háže pod tekoucí vodu jako brambory. Výsledek? Změkčené, bez chuti kuličky, které během několika sekund ztratí svou hodnotu. Nejlepším řešením je rychlé a opatrné opláchnutí. Stačí je na několik sekund ponořit do studené vody, opatrně promíchat a poté vyložit na síto. Po vyjmutí je položte na papírový ručník a nechte přirozeně uschnout.
Jak skladovat maliny, aby neztratily své vlastnosti?
Čerstvé maliny je nejlepší sníst hned, ale pokud je potřebujete skladovat, dělejte to rozumně. Před vložením do lednice je nemyjte, protože vlhkost urychluje proces znehodnocení. Přesuňte je do ploché nádoby vyložené papírovou utěrkou a vložte do lednice. Takto připravené bobule vydrží maximálně 1-2 dny. Před podáváním je vyndejte z lednice půl hodiny předem. Pokud je chcete uchovat déle, nejlepším řešením je zmrazení. Suché, nepoškozené bobule rozložte na podnos, vložte do mrazničky a po hodině přeložte do nádoby. V této formě mohou ležet až 12 měsíců a stále jsou vhodné do dezertů, koktejlů nebo omáček.