Fazole jsou opravdovou pochoutkou pro všechny milovníky luštěnin. Jedná se o sezónní zeleninu, která se těší nezměnné oblibě. Obsahuje mnoho zdraví prospěšných živin. Vědecké výzkumy také vysvětlují, proč je konzumace fazolí tak příjemná – ukazuje se, že lidský mozek na ně reaguje takhle z určitého důvodu. Zjistěte, proč je dobré jíst fazole a v jakém množství.
Proč jíst fazole? Kdo by neměl jíst fazole?
Obsah
- Co obsahují fazole a jak ovlivňují zdraví?
- Fazole zlepšují náladu a jsou spojovány s potěšením
- Kdo by neměl jíst fazole?
- Kolik fazolí můžete jíst denně?
Co obsahují fazole a jak ovlivňují zdraví?
Luštěniny jsou vynikajícím zdrojem bílkovin, a především cenných aminokyselin. Obsahují četné antioxidanty, stejně jako vitamíny A, D, E a K a vitamíny skupiny B. Tato oblíbená zelenina obsahuje také značné množství železa, zinku, draslíku, mědi a hořčíku. Díky tomu má mnoho zdraví prospěšných vlastností
Fazole jsou prospěšné pro srdce
Fazole by měly být součástí stravy lidí s onemocněním kardiovaskulárního systému. Snižují hladinu škodlivého cholesterolu, zmírňují záněty a regulují krevní tlak. Díky tomu mají protisklerotický účinek, který předchází infarktu nebo mozkové mrtvici. Podporují také tvorbu červených krvinek a snižují riziko anémie.
Jezte fazole při dietě
Fazole jsou také sytou a nízkokalorickou svačinkou. Vysoký obsah bílkovin urychluje metabolismus a reguluje chuť k jídlu. Jedna sklenice vařených fazolí obsahuje méně než 200 kcal. Z tohoto důvodu je tato luštěnina zvláště doporučována lidem, kteří drží dietu.
Fazole mají příznivý vliv na střeva a imunitní systém
Fazole zlepšují peristaltiku střev a podporují jejich přirozenou mikroflóru, což má pozitivní vliv na funkci imunitního systému.
Fazole zlepšují náladu a jsou spojovány s potěšením
Fazole také obsahují velké množství vitamínů skupiny B, které mají příznivý vliv na nervový systém. Dodávají energii, zlepšují paměť a koncentraci, usnadňují relaxaci a usínání. Fazole také obsahují látky, které ovlivňují činnost neurotransmiterů, konkrétně dopaminu. Používají se zejména v lécích na Parkinsonovu chorobu. Klinické studie Rabyea ukázaly, že již 250 g vařených fazolí zvyšuje koncentraci této cenné látky na úroveň obsahu v jedné tabletě léku. To je také jeden z důvodů, proč jsou fazole u nás tak oblíbené – po jejich konzumaci se výrazně zlepšuje nálada.
Fazole je vhodné jíst s jinou zeleninou a přílohami, například s kaší. Pak nezpůsobují tak prudké výkyvy hladiny glukózy v krvi. 123RF/PICSEL
Kdo by neměl jíst fazole?
Navzdory cenným živinám se fazole nedoporučují diabetikům. Důvodem je jejich vysoký glykemický index, který je 80. Konzumace vařených fazolí způsobuje prudký výbuch inzulínu, což zatěžuje slinivku břišní. Diabetici však mohou jíst malé množství mladých syrových fazolí, jejichž GI je dvakrát nižší. Aby se zmírnil účinek vařených bobů, lze je jíst s přídavkem jiné zeleniny a obilovin.
Bob by se také neměli jíst lidé trpící dnou a ledvinovými kameny. Tato zelenina obsahuje purinové sloučeniny, které mohou zhoršit příznaky těchto onemocnění.
Kolik fazolí lze sníst za den?
Doporučená denní dávka fazolí je asi100–150 g. Větší množství může způsobit nadměrné kvašení ve střevech, nadýmání a bolesti břicha. Je dobré vědět, že již jedna porce fazolí pokrývá až 1/3 denní potřeby vlákniny.