Sytá polévka může být spásou pro trávicí systém. Právě taková je polévka s prosem, inspirovaná receptem na kozáckou kuleš (kuleša).
Mletá krupice je skvělým doplňkem polévek. Je snadno stravitelná, bohatá na živiny a pomáhá udržet štíhlou postavu tím, že zlepšuje metabolismus a reguluje činnost trávicího systému. Vyzkoušejte osvědčený recept na polévku s touto zdravou krupicí.
Jak uvařit zdravou polévku s ječmennou krupou?
Můj recept na polévku s ječmennou krupou kombinuje lehce stravitelný, aromatický vývar a zdravou zeleninu. Lehkou polévku zahušťuji přírodním jogurtem s žloutkem.
Vývar připravuji z aromatické zeleniny. Hotový zeleninový vývar přecedím a vařenou mrkev, petržel a celer nastrouhám na hrubém struhadle a přidám do polévky. Poté v vývaru vařím nakrájené brambory a když změknou, přidám nastrouhanou zeleninu. V samostatném hrnci vařím pšeničnou krupici.
Tip: polévku s pšeničnou krupicí lze připravit mnohem rychleji, pokud použijete hotový vývar nebo odvar a přidáte do něj syrovou kořenovou zeleninu.
Recept: Polévka s pšeničnou krupicí
Zdravá polévka s jemnou chutí.
Ingredience
Na zeleninový vývar:
- 2 litry vody
- 3 střední mrkve
- 2 střední kořeny petržele
- 1 malý kořen celeru
- 2 malé cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 malá cibule
- 2 stonky celeru
- malý svazek petržele
- 2 malé bobkové listy
- 3 kuličky hřebíčku
- 1 čajová lžička černého pepře v zrnkách
- sůl a pepř
Navíc
- 1 sklenice krupice
- 4 malé brambory
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce hustého přírodního jogurtu
- 1 žloutek
- malý svazek kopru na posypání polévky před podáváním.
Postup
- Příprava vývaru.Kořenovou zeleninu, celer a pórek očistěte a nakrájejte na malé kousky. Cibuli rozkrojte na polovinu, česnek lehce rozdrťte nožem. Zeleninu vložte do hrnce, přidejte petržel, bobkový list, bobkový list, černý pepř a studenou vodu. Vařte na mírném ohni, dokud zelenina nezměkne, poté vývar sceďte. Mrkev, petržel a celerový kořen ochlaďte a nastrouhejte na hrubém struhadle.
- Přidání brambor. Do hrnce s přecezeným vývarem přidejte na malé kostičky nakrájené brambory a sůl podle chuti a vařte, dokud zelenina nezměkne.
- Příprava krupice. Krupici propláchněte v sítu studenou vodou a poté zalijte vroucí vodou. V hrnci přiveďte k varu 2,5 šálku vody. Přidejte trochu soli a olivového oleje (podle chuti můžete použít rostlinný nebo máslový olej) a propláchnutou krupici. Opatrně promíchejte a vařte na mírném ohni pod pokličkou asi 20 minut (krupice musí absorbovat tekutinu). Během vaření krupu nemíchejte. Hotovou krupu sundejte z ohně a nechte 10 minut pod pokličkou.
- Přidání kořenové zeleniny. Do hrnce s vývarem a bramborami přidejte nastrouhanou kořenovou zeleninu. Vařte 10 minut, aby se chutě propojily.
- Přidání kaše a dochucení polévky. Do hrnce přidejte uvařenou kaši a opatrně promíchejte. V misce smíchejte žloutek s přírodním jogurtem, přidejte několik lžic horké polévky a nalijte do hrnce. Promíchejte, aby se ingredience spojily, ale polévku nepřiveďte k varu. Hotovou polévku dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.
Proč jíst krupici?
Krupice má jemnou chuť, proto se skvěle hodí jako přísada do různých hlavních jídel, dezertů a předkrmů, například do salátů. Lze ji podávat v sladké i slané podobě, což umožňuje snadno ji zařadit do každodenního jídelníčku a přizpůsobit chuť pokrmů individuálním preferencím.
Výjimečná univerzálnost použití prosa není jedinou výhodou tohoto produktu. Nezřetelná žlutá zrna jsou skutečným pokladem cenných živin a lékem na mnoho neduhů.
Proso je známé vysokým obsahem vitamínů skupiny B a vitamínu E, stejně jako křemíku, hořčíku, draslíku, fosforu a železa. Obsahuje také vlákninu a antioxidanty, které snižují oxidační stres a množství volných radikálů.
Konzumace prosa má velmi příznivý vliv na trávicí systém (mohou ho konzumovat i lidé s citlivým žaludkem), pomáhá regulovat kyselost a zásaditost, zlepšuje metabolismus a mineralizaci kostí a zabraňuje jejich křehnutí. Proso navíc neobsahuje lepek a je vynikající náhradou jiných obilnin.