saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

Z několika ingrediencí připravuji chutnou a lehkou polévku pro ploché břicho. Zdravá, rychlá a sytá.

Sytá polévka může být spásou pro trávicí systém. Právě taková je polévka s prosem, inspirovaná receptem na kozáckou kuleš (kuleša).

Mletá krupice je skvělým doplňkem polévek. Je snadno stravitelná, bohatá na živiny a pomáhá udržet štíhlou postavu tím, že zlepšuje metabolismus a reguluje činnost trávicího systému. Vyzkoušejte osvědčený recept na polévku s touto zdravou krupicí.

Jak uvařit zdravou polévku s ječmennou krupou?

Můj recept na polévku s ječmennou krupou kombinuje lehce stravitelný, aromatický vývar a zdravou zeleninu. Lehkou polévku zahušťuji přírodním jogurtem s žloutkem.

Vývar připravuji z aromatické zeleniny. Hotový zeleninový vývar přecedím a vařenou mrkev, petržel a celer nastrouhám na hrubém struhadle a přidám do polévky. Poté v vývaru vařím nakrájené brambory a když změknou, přidám nastrouhanou zeleninu. V samostatném hrnci vařím pšeničnou krupici.

Tip: polévku s pšeničnou krupicí lze připravit mnohem rychleji, pokud použijete hotový vývar nebo odvar a přidáte do něj syrovou kořenovou zeleninu.

Z několika ingrediencí připravuji chutnou a lehkou polévku pro ploché břicho. Zdravá, rychlá a sytá.

Recept: Polévka s pšeničnou krupicí

Zdravá polévka s jemnou chutí.

Ingredience

Na zeleninový vývar:

  • 2 litry vody
  • 3 střední mrkve
  • 2 střední kořeny petržele
  • 1 malý kořen celeru
  • 2 malé cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 malá cibule
  • 2 stonky celeru
  • malý svazek petržele
  • 2 malé bobkové listy
  • 3 kuličky hřebíčku
  • 1 čajová lžička černého pepře v zrnkách
  • sůl a pepř

Navíc

  • 1 sklenice krupice
  • 4 malé brambory
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce hustého přírodního jogurtu
  • 1 žloutek
  • malý svazek kopru na posypání polévky před podáváním.

Postup

  1. Příprava vývaru.Kořenovou zeleninu, celer a pórek očistěte a nakrájejte na malé kousky. Cibuli rozkrojte na polovinu, česnek lehce rozdrťte nožem. Zeleninu vložte do hrnce, přidejte petržel, bobkový list, bobkový list, černý pepř a studenou vodu. Vařte na mírném ohni, dokud zelenina nezměkne, poté vývar sceďte. Mrkev, petržel a celerový kořen ochlaďte a nastrouhejte na hrubém struhadle.
  2. Přidání brambor. Do hrnce s přecezeným vývarem přidejte na malé kostičky nakrájené brambory a sůl podle chuti a vařte, dokud zelenina nezměkne.
  3. Příprava krupice. Krupici propláchněte v sítu studenou vodou a poté zalijte vroucí vodou. V hrnci přiveďte k varu 2,5 šálku vody. Přidejte trochu soli a olivového oleje (podle chuti můžete použít rostlinný nebo máslový olej) a propláchnutou krupici. Opatrně promíchejte a vařte na mírném ohni pod pokličkou asi 20 minut (krupice musí absorbovat tekutinu). Během vaření krupu nemíchejte. Hotovou krupu sundejte z ohně a nechte 10 minut pod pokličkou.
  4. Přidání kořenové zeleniny. Do hrnce s vývarem a bramborami přidejte nastrouhanou kořenovou zeleninu. Vařte 10 minut, aby se chutě propojily.
  5. Přidání kaše a dochucení polévky. Do hrnce přidejte uvařenou kaši a opatrně promíchejte. V misce smíchejte žloutek s přírodním jogurtem, přidejte několik lžic horké polévky a nalijte do hrnce. Promíchejte, aby se ingredience spojily, ale polévku nepřiveďte k varu. Hotovou polévku dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.

Z několika ingrediencí připravuji chutnou a lehkou polévku pro ploché břicho. Zdravá, rychlá a sytá.

Proč jíst krupici?

Krupice má jemnou chuť, proto se skvěle hodí jako přísada do různých hlavních jídel, dezertů a předkrmů, například do salátů. Lze ji podávat v sladké i slané podobě, což umožňuje snadno ji zařadit do každodenního jídelníčku a přizpůsobit chuť pokrmů individuálním preferencím.

Výjimečná univerzálnost použití prosa není jedinou výhodou tohoto produktu. Nezřetelná žlutá zrna jsou skutečným pokladem cenných živin a lékem na mnoho neduhů.

Proso je známé vysokým obsahem vitamínů skupiny B a vitamínu E, stejně jako křemíku, hořčíku, draslíku, fosforu a železa. Obsahuje také vlákninu a antioxidanty, které snižují oxidační stres a množství volných radikálů.

Konzumace prosa má velmi příznivý vliv na trávicí systém (mohou ho konzumovat i lidé s citlivým žaludkem), pomáhá regulovat kyselost a zásaditost, zlepšuje metabolismus a mineralizaci kostí a zabraňuje jejich křehnutí. Proso navíc neobsahuje lepek a je vynikající náhradou jiných obilnin.

Z několika ingrediencí připravuji chutnou a lehkou polévku pro ploché břicho. Zdravá, rychlá a sytá.
Přesunout se na začátek