saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

Zapomeňte na nakládání a sušení hub. Tak si uchováte jejich přirozenou chuť na dlouho

Začíná houbařská sezóna a lesy se postupně plní dary přírody, které lákají svou chutí a vůní. Ale jak houby skladovat, aby si jich mohli lidé vychutnávat po celý rok? Odpověď na tuto otázku znali už naši prarodiče. Jejich osvědčený způsob – houby v nálevu – je jednoduchý, ale účinný trik, který umožňuje déle zachovat čerstvost a chuť lesních darů.

Lesní houby jsou pokladem našich lesů, který můžeme úspěšně zpracovat na chutné konzervy. Nakládané a solené houby jsou velmi oblíbené, stejně jako sušené, ale stojí za to vyzkoušet i houby v nálevu. Seznamte se s babiččiným způsobem konzervování hub, který je založen na třech jednoduchých ingrediencích.

Zapomeňte na nakládání a sušení hub. Tak si uchováte jejich přirozenou chuť na dlouho

Nakládané houby v sklenicích – jednoduchý recept našich babiček

Ačkoli vrchol houbařské sezóny připadá na podzim, již nyní lze v lesích najít první velké exempláře. Češi je rádi sbírají a používají v kuchyni.

Pokud chcete, aby nasbírané houby déle zachovaly svou jedinečnou chuť, vložte je do sklenic a zalijte nálevem. Jedná se o jednoduchý způsob, který vám umožní připravovat chutná jídla z hub i mimo sezónu. Před použitím houby důkladně sceďte, opláchněte vodou a přidejte do jídla.

Jak připravit nakládané houby ve sklenicích na zimu?

Zapomeňte na nakládání a sušení hub. Tak si uchováte jejich přirozenou chuť na dlouho

Ingredience

  • 2 kg čerstvých hub
  • 1 l vody
  • 300 g soli

Příprava

Houby pečlivě proberte, očistěte a umyjte. Vařte v velkém hrnci asi 15 minut, poté vodu slijte a houby přendejte do vyvařených sklenic. V hrnci přiveďte k varu vodu se solí a míchejte, dokud se krystaly nerozpustí. Houby zalijte nálevem a sklenice uzavřete. Pasterizujte 30 minut a poté nechte vychladnout.

Zapomeňte na nakládání a sušení hub. Tak si uchováte jejich přirozenou chuť na dlouho
Přesunout se na začátek