Máte chuť na něco sladkého, ale nechce se vám zapínat troubu? Objevte tento rychlý recept na jablečný koláč na pánvi, rodinný recept. Připraví se během chvilky a výsledek je úžasný.
Nepotřebujete troubu ani být šéfkuchařem, stačí chuť na něco dobrého, teplého a s domácí chutí.
Ingredience
Na těsto
- 1 šálek pšeničné mouky
- 1/2 šálku plnotučného mléka
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- 2 vejce
Na jablka
- 3 jablka
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce cukru
- 1/2 vymačkaného citronu
- skořice
Na jablka
- 3 jablka
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce cukru
- 1/2 vymačkaného citronu
- skořice
Příprava
-
- Krok 1Na těsto oddělte bílky od žloutků. Přidejte moučkový cukr a šlehejte do husté pěny. Odložte do misky.
- Krok 2V jiné misce smíchejte žloutky s mlékem, moukou a droždím. Pomalu přidejte bílky pomocí stěrky a míchejte krouživými pohyby. Zakryjte utěrkou a nechte 10 minut odpočinout.
- Krok 3Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky. V mělké pánvi na mírném ohni rozpusťte máslo a za stálého míchání přidejte cukr.
- Krok 4Přidejte citronovou šťávu a míchejte, dokud směs nezíská zlatavou barvu.
- Krok 5Přidejte jablka, skořici podle chuti a promíchejte.
- Krok 6Rozložte jablka po celé ploše pánve a nalijte těsto na jablka tak, aby je pokrylo. Pánev přikryjte pokličkou a dejte na mírný oheň. Oheň nesmí být přímý, protože potraviny by se mohly připálit, aniž by se stačily propečet.
- Krok 7Pokud máte sklokeramickou varnou desku, nastavte ji na 3-4, a pokud máte plynovou varnou desku, vložte mezi pánev a oheň kovovou desku, aby se pánev zahřívala postupně a nebyla příliš horká.
TIP: Pokud chcete tomuto jablečnému koláči dodat další sladkost, přidejte trochu stévie sirupu. A aby byla tato pochoutka ještě chutnější, podávejte ji s vanilkovou zmrzlinou. Ideálně se doplňují a ještě více umocní chuť k jídlu.
Recept na jablečný koláč má kořeny ve středověké Evropě. Ačkoli dnes ho spojujeme s domácím a útulným jídlem, původně to bylo mnohem jednodušší jídlo připravené z jednoduchého těsta, sezónních jablek a koření té doby. Začali ho připravovat v Anglii, Francii a Německu. V 17. století evropští kolonisté přivezli své recepty do USA, kde jablečný koláč získal svou nejznámější podobu.
V průběhu let se jablečný koláč vyvíjel a objevily se různé varianty, od chuti po způsob podávání: s „víkem“ nebo bez, ve stylu crumble, z listového těsta, na pánvi a dokonce i veganský.