Ořechy mají vysokou nutriční hodnotu a jsou prospěšné pro organismus.
Obsahují mono- a polynenasycené tuky, rostlinné bílkoviny, vlákninu, vitamín E, antioxidanty a fytochemické látky
Ořechy nejsou jen pouhou pochutinou. Pokud se konzumují v přírodní formě a v přiměřeném množství, mohou být účinným prostředkem pro posílení zdraví.
Ačkoli jsou někdy považovány za produkt k utišení hladu, ořechy mají vysokou nutriční hodnotu. Obsah prospěšných tuků, antioxidantů a minerálů z nich dělá skvělý doplněk každodenního jídelníčku.
Proto jsou ořechy považovány za superpotravinu, protože obsahují více živin než jiné svačinky.
Zejména mandle, vlašské ořechy, pistácie, arašídy, dýňová semínka nebo indické ořechy jsou bohaté na mono- a polynenasycené tuky, rostlinné bílkoviny, vlákninu, vitamín E, antioxidanty a fytochemické látky.
To vše je „zlato“ pro fungování organismu.
Jaké jsou výhody konzumace ořechů?
Zlepšují kognitivní funkce
Častá konzumace ořechů může být klíčem k získání výhod, jako je prevence kognitivního úpadku.
Studie provedená časopisem The American Journal of Clinical Nutrition ukázala, že při konzumaci třikrát nebo vícekrát týdně (v dávkách po 30 g) lze předcházet ztrátě dlouhodobé paměti.
Můžete jíst ořechy každý den?
Chrání srdce
Ořechy jsou bohaté na zdravé tuky, díky čemuž je můžete konzumovat bez zvýšení hladiny cholesterolu nebo triglyceridů. Kromě toho „snižují úroveň zánětů spojených s kardiovaskulárními chorobami a cukrovkou“.
Zpomaluje stárnutí pokožky
Podle údajů Univerzitní kliniky v Navarře jsou lískové ořechy a mandle přírodním zdrojem vitamínu E, jehož antioxidační vlastnosti chrání pokožku před poškozením volnými radikály.
Bojují proti stresu
Díky vysokému obsahu beta-karotenu pomáhá konzumace ořechů snížit úroveň úzkosti a deprese. Jejich chuť dokáže zlepšit náladu a dodat energii pro každodenní činnosti.
Posilují kosti
Sušené švestky například zlepšují zdraví kostí. Článek organizace Breast Cancer Information and Support uvádí, že „obsahují biologicky aktivní sloučeniny zvané polyfenoly. U lidí tyto prospěšné sloučeniny zřejmě snižují zánětlivé procesy vedoucí ke ztrátě kostní tkáně“.
Jejich účinnost se také vysvětluje obsahem vitamínu K, protože nízká hladina tohoto vitamínu nebo jeho nedostatek je spojen s nízkou hustotou kostí.
Kolik sušeného ovoce můžete jíst denně?
Průměrná porce je 30 g denně (například asi 20 mandlí nebo 15 vlašských ořechů). Nepřejídejte se: i když jsou zdravé, mají také vysoký obsah kalorií a sodíku.
Proto se doporučuje konzumovat ořechy v přírodní formě nebo pražené, bez přidání sladidel, čokolády, jogurtu nebo ovoce.
Jaká opatření je třeba dodržovat při konzumaci ořechů?
Ořechy patří mezi potraviny, které vyvolávají nejzávažnější reakce – spolu s mlékem, vejci a některými druhy ovoce – u osob s nesnášenlivostí jejich složek.
U citlivých osob se mohou objevit žaludeční potíže, svědění v ústech nebo krku a dokonce i dýchací potíže.