saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

Podle vědců je to nejzdravější zelenina na světě. Mnoho Čechů ji nikdy neochutnalo.

Vědci z americké agentury Centers for Disease Control and Prevention vybrali nejzdravější zeleninu na světě. Má protizánětlivé, antibakteriální a protirakovinné účinky. Mnoho Poláků ji nikdy neochutnalo.

  • Ve studiích Centra pro kontrolu a prevenci nemocí byla rukola uznána za „nejzdravější zeleninu na světě“.
  • Lidová medicína tuto zeleninu používá již po staletí.
  • Rukola obsahuje mnoho cenných živin a vitamínů.

Rukola – nejzdravější zelenina na světě

Podle vědců je to nejzdravější zelenina na světě. Mnoho Čechů ji nikdy neochutnalo.

Před nějakou dobou se skupina vědců z americké organizace Centers for Disease Control and Prevention rozhodla prozkoumat několik desítek druhů zeleniny na obsah 17 nejdůležitějších živin a vitamínů pro lidské zdraví. Pod drobnohledem se ocitl zejména obsah zinku, draslíku, vápníku, železa, ale také vlákniny a bílkovin. V čele žebříčku se umístila… rukola. Získala tak titul „nejzdravější zelenina na světě“.

Rukola (Nasturtium officinale), u nás známá také pod názvem „rukola“, patří do čeledi brukvovitých. V současné době se vyskytuje na všech kontinentech světa, včetně Evropy a Polska. Roste prakticky na celém území naší země, ale vyskytuje se poměrně zřídka. Její dostupnost v obchodech je také velmi omezená. Nejlepší je hledat tuto zeleninu v obchodech se zdravou výživou. Také stojí za zvážení, zda ji zasadit na zahradě.

Vodní rukola – užitečné vlastnosti

Ozdravné vlastnosti rukoly byly známy již v dávných dobách. Říká se, že její výhody ocenil sám Hippokrates – legendární „otec medicíny“, který ji již v roce 400 před naším letopočtem používal jako přírodní prostředek k léčbě krevních onemocnění. Tato rostlina hrála důležitou roli také v mnoha dalších kulturách. V Íránu, Maroku, Ázerbájdžánu a také na Mauriciu byla používána jako léčivá rostlina při různých onemocněních. Věřilo se, že pomáhá snižovat hladinu glukózy v krvi, zmírňuje příznaky ledvinové koliky a přispívá k přirozené regulaci krevního tlaku. V lidovém léčitelství byla podávána dětem pro zlepšení celkového zdravotního stavu. V Turecku se používala hlavně jako prostředek k úlevě od bolesti břicha.

Rukola skutečně obsahuje mnoho cenných minerálních látek, vitamínů a antioxidantů. Je bohatým zdrojem zejména vitamínů skupiny B, vitamínů E, C, A a K, vápníku, draslíku, hořčíku, fosforu, ale také kvercetinu, kemferolu, karotenoidů a glukozinolátů.

Tato zelenina má mnoho zdraví prospěšných vlastností. Má antioxidační, antibakteriální, protizánětlivé a protirakovinné účinky. Kromě toho chrání kardiovaskulární systém a buňky jater, zpomaluje procesy stárnutí a posiluje imunitní systém. Je také ideální zeleninou pro lidi, kteří drží dietu – 100 gramů produktu obsahuje pouze asi 11 kcal.

Podle vědců je to nejzdravější zelenina na světě. Mnoho Čechů ji nikdy neochutnalo.

Jak použít rukolu v kuchyni?

Vodní rukola má ostrou vůni a hořkou, mírně pálivou chuť. Nejlepší je konzumovat ji čerstvou. Listy jsou vynikajícím doplňkem různých salátů. Lze jimi také ozdobit sendviče. Kromě toho může být tato zelenina vynikající přísadou do polévek, omáček a zdravých koktejlů. Lze z ní připravit chutné pesto.

Podle vědců je to nejzdravější zelenina na světě. Mnoho Čechů ji nikdy neochutnalo.
Přesunout se na začátek