saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

Nepřidávejte do kávy. Vaše tělo vám poděkuje

I když pravděpodobně nepijete ranní šálek kávy kvůli jejím dlouhodobým přínosům pro zdraví, vězte, že její konzumace je spojena s nižším rizikem úmrtnosti. Na univerzitě bylo zjištěno, že souvislost mezi konzumací kávy a rizikem úmrtí se mění v závislosti na množství sladidel a nasycených tuků přidaných do nápoje.

Káva přispívá k dlouhověkosti. Pokud do ní nepřidáváte cukr

Bylo zjištěno, že konzumace 1–2 šálků kávy s kofeinem denně byla spojena s nižším rizikem úmrtí z jakýchkoli příčin a úmrtí na kardiovaskulární onemocnění v sledovaném období.

Nepřidávejte do kávy. Vaše tělo vám poděkuje

Přínosy kávy pro zdraví

Černá káva a káva s nízkým obsahem přidaného cukru a nasycených tuků byly spojeny s 14% snížením celkové úmrtnosti ve srovnání s lidmi, kteří kávu nepili. Taková souvislost nebyla zjištěna u kávy s vysokým obsahem cukru a nasycených tuků.

Káva je jedním z nejpopulárnějších nápojů na světě a vzhledem k tomu, že téměř polovina dospělých Američanů uvádí, že vypije alespoň jednu šálek denně, je důležité vědět, co to může znamenat pro zdraví.

Móda kávy nebo módní káva?

Prospěšné vlastnosti kávy mohou souviset s biologicky aktivními látkami, které obsahuje, ale naše výsledky ukazují, že přidání cukru a nasycených tuků může tyto prospěšné vlastnosti oslabit.

Byly analyzovány údaje shromážděné během dvou desetiletí, které se týkaly více než 46 tisíc lidí. Konzumace kávy byla klasifikována podle typu (s kofeinem nebo bez), obsahu cukru a nasycených tuků. Nízký obsah přidaného cukru (z potravinářského cukru, medu a sirupu) byl stanoven na méně než 5 % denní normy, tj. 2,5 gramu na šálek o objemu 240 ml – přibližně polovina čajové lžičky cukru.

Nízký obsah nasycených tuků (z mléka, smetany atd.) byl stanoven na 5 % denní normy, tj. 1 gram na šálek – ekvivalent 5 polévkových lžic mléka 2 % nebo 1 polévkové lžíce lehké smetany.

Nižší riziko úmrtí

Nepřidávejte do kávy. Vaše tělo vám poděkuje

Konzumace alespoň jedné šálky denně byla spojena s 16% snížením rizika úmrtí z jakýchkoli příčin. Při konzumaci 2–3 šálků denně se tato závislost zvýšila na 17 %. Konzumace více než tří šálků denně nebyla spojena s dalším snížením rizika a souvislost mezi kávou a snížením rizika úmrtí na kardiovaskulární onemocnění se při vyšší konzumaci kávy oslabovala. Nebyla zjištěna významná souvislost mezi konzumací „černé kávy“ a úmrtností na rakovinu.

Jen málo studií analyzovalo vliv přísad do kávy na souvislost mezi její konzumací a rizikem úmrtnosti, a naše studie jako jedna z prvních kvantitativně stanovila množství přidaného cukru a nasycených tuků. Naše výsledky jsou v souladu s dietními doporučeními pro Američany, které doporučují omezit konzumaci přidaného cukru a nasycených tuků.

Nepřidávejte do kávy. Vaše tělo vám poděkuje
Přesunout se na začátek