saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

Tyto bobule jsou cenné jako zlato. Brzy začne jejich sezóna.

Ovoce je nezbytnou součástí jídelníčku. Za měsíc začíná sezóna jedné z nejzdravějších a tudíž nejcennějších surovin – aronie. Tento nenápadný plod dokáže skutečné zázraky. Zde jsou hlavní důvody, proč ho konzumovat.

Aronie – známá a neznámá

Ačkoli aronie původně rostla ve volné přírodě v Severní Americe, ukázalo se, že dobře snáší i evropské klima. Není divu, že si získala uznání polských zahradníků, kteří pěstují tyto ovocné a okrasné keře. Popularita tohoto ovoce v naší zemi je tak velká, že jsme jedním z jeho největších producentů.

Tyto bobule jsou cenné jako zlato. Brzy začne jejich sezóna.

Navzdory tak širokému rozšíření tohoto ovoce si ne všichni uvědomují, jak je cenné, a to nemluvíme o jeho tržní ceně. Aronie obsahuje mnoho vitamínů skupin: C, P, PP, E, B1, B2, B6 a A. Navíc obsahuje také minerály. Vápník, hořčík, bor, fosfor, železo, mangan a měď – to jsou jen některé z nich.

Vlastnosti arónie

Díky tak bohatému složení je arónie cenná pro zdraví a její konzumace přináší tělu mnoho výhod. Pravidelná konzumace tohoto ovoce může snížit krevní tlak. Zároveň bude chráněn kardiovaskulární systém, což snižuje riziko vzniku aterosklerózy nebo infarktu.

Kromě toho aronie chrání také trávicí a nervový systém. Díky tomu je velmi pravděpodobné, že se lze vyhnout Parkinsonově chorobě, Alzheimerově chorobě, senilní demenci a mrtvici.

Zajímavé je, že arónie také posiluje imunitu. A to je v podzimním a zimním období nenahraditelná vlastnost. Její výhody oceníte při léčbě nachlazení, chřipky, ale i virových a bakteriálních infekcí.

Tyto bobule jsou cenné jako zlato. Brzy začne jejich sezóna.

Co dělat s arónií, nebo vlastnosti uzavřené v konzervách

Aronie je také vynikajícím ovocem pro konzervování. Ovoce lze použít různými způsoby. Skvěle se hodí jako přísada do džemu, ale stojí za to ho obohatit přidáním jablek, díky čemuž bude sladší.

Z malých kuliček lze také připravit džus, tinktury a víno. Je však třeba mít na paměti, že alkohol je škodlivý pro zdraví, proto se tyto přípravky nedoporučují. Stojí za to si uvědomit, že aronii lze sušit, díky čemuž může být přísadou do ovesných kaší a dezertů. Pokud jde o dezerty, je třeba poznamenat, že plody mohou být přísadou do dortů.

Tyto bobule jsou cenné jako zlato. Brzy začne jejich sezóna.
Přesunout se na začátek