Koupili jste filé z mořského kohouta a hledáte originální a chutný nápad? Vyzkoušejte tento recept. Je ideální pro speciální večeři.
Syk, v některých oblastech také nazývaný „ohito“ nebo „bruisha“, je ryba, kterou mám velmi rád. Je mnohem levnější než její příbuzná platýs, má bílé a chutné maso, které je prostě vynikající. Kromě toho je velmi zdravá a lze ji připravit mnoha způsoby.
Připravená v troubě s bramborami, česnekem, cibulí a rajčaty, je ideální pro každou příležitost, ale lze ji také připravit na grilu, v trojobalu, na páře… Jedním z nejběžnějších způsobů přípravy je ve formě rolád, ale je také velmi chutná na špízech v kombinaci s krevetami. Jak vidíte, je to opravdu univerzální produkt.
Špízy z kohouta a krevet
Dnes vám nabízím recept, který vás zaujme jak svým vzhledem, tak chutí: filé z kohouta se supreme omáčkou. Originální a velmi efektní, jsou ideální pro nedělní oběd nebo zvláštní oslavu. A to proto, že vypadají opravdu luxusně. Navíc jejich příprava není vůbec složitá. Podaří se vám to, i když nejste zrovna zruční kuchaři.
Ingredience
- 4 filé z mořského kohouta (ryba)
- 8 krevet
- 1 cuketa
- olej
- sůl
- pepř
- Na omáčku
- ½ cibule
- ½ sklenice tekutých smetan
- máslo
- mouka
- sůl
- pepř
1. Naplňte filé
Krevety očistěte a odložte hlavy. Filé z mořského kohouta očistěte a umyjte. Osušte na papírové utěrce a rozdělte na poloviny. Polovinu vložte do zapékací misky, na ni rozložte nakrájené krevety a přikryjte zbývající rybou. Osolte, opepřete a pečte 10 minut při 170 °C.
2. Připravte krevety vývar
Očistěte pórek, odstraňte první vrstvu, zelenou část a kořeny, opláchněte pod tekoucí vodou a vařte 15 minut spolu s krevetovými hlavami v hrnci s osolenou vodou.
3. Připravte omáčku
Na pánvi rozehřejte olej, přidejte trochu mouky a několik minut restujte. Přidejte přecezený krevetový vývar a šťávu z pečeně. Nechte zhoustnout. Přidejte tekutou smetanu, osolte, opepřete a promíchejte, aby se vše dobře spojilo.
4. Osmažte cuketu
Cuketu ořízněte, umyjte, dobře osušte a nakrájejte na velmi tenké proužky podélně. Poté je nakrájejte na proužky, aby vznikly talíře. Osmažte je 1 minutu na pánvi s trochou oleje.
5. Podávejte
Lasagne s mořským kohoutem a krevetami rozložte na talíře, na ně položte talíře s cuketou a přelijte krevetovou omáčkou.
Základní kroky
Ačkoli se na první pohled může příprava tohoto jídla zdát složitá, ve skutečnosti je velmi jednoduchá. Jednoduše rozpůlte filé z mořského kohouta, rozložte na něj oloupané a nakrájené krevety, přikryjte druhým kusem ryby a pečte v troubě 10 minut. Hlavní je, aby ryba zůstala šťavnatá, nenechávejte ji v troubě déle.
Omáčka k rybě také není složitá. Nejprve osmažte mouku s máslem na mírném ohni, aby se nepřipálila, do lehce zlatova, a poté přidejte vývar (připravený z krevetových hlav) a šťávu, která se uvolnila při pečení ryby v troubě.
Dělejte to postupně, jako byste připravovali světlou bešamelovou omáčku, dokud omáčka nezhoustne. Pokud je příliš hustá, přidejte ještě trochu vývaru. Uvidíte, jak je to chutné.
Nyní zbývá jen nakrájet cukety na proužky a osmažit je na malém množství oleje. Měly by být zlatavé, ale zůstat al dente.
Nakonec položte lasagne s rybou a krevetami do středu talíře, navrch položte proužky cukety a přelijte omáčkou. Toto jídlo si všichni zapamatují.
Nápady a varianty pro filé z kohouta s omáčkou suprema
- Toto jídlo můžete připravit s jinou plochou rybou, například s mořským jazykem. Můžete také použít filé z tresky nebo tresky obecné.
- Pokud chcete, aby bylo jídlo ještě barevnější, můžete kromě cuketových tagliatelle přidat mrkev, také nakrájenou na proužky.
- Tagliatelle jsme nakrájeli nožem, ale můžete také použít speciální nůž na zeleninu, například kráječ, který tuto práci zvládne během chvilky.
Náplň můžete obohatit jemně nakrájenými žampiony. Předem je osmažte na pánvi s několika kapkami oleje.
Pokud chcete, aby jídlo mělo křupavou texturu, můžete přidat nasekané vlašské ořechy, jemně nakrájené mandle nebo opražené piniové oříšky.
Před podáváním posypte jídlo trochou pálivé papriky.