Dodá jim také další chuť, která dokonale vyváží všechny složky a upraví sladkost ovoce.
Jediným problémem ovocných salátů je, že ihned po přípravě začínají ztrácet čerstvost. Záleží na odrůdě, ale obecně platí, že všechny druhy ovoce začnou oxidovat, ztrácet šťávu a aroma, jakmile jsou nakrájené. To lze zabránit pomocí ingredience, kterou přidávám téměř do všeho: trochou citronové šťávy. Pokud přidávám citron do polévky, hranolků a rýže, přidávám ho samozřejmě i do ovocného salátu.
Citronová šťáva nedělá zázraky, ale pomáhá zabránit rychlému okysličení nakrájeného ovoce. Proto je nejběžnějším prostředkem k zabránění oxidace nakrájeného avokáda, k zachování čerstvosti guacamole a také k zabránění oxidace artyčoků při jejich čištění. Je to díky pH šťávy tohoto citrusového ovoce, které je velmi kyselé, ale má i další výhody.
Kromě toho, že citronová šťáva udržuje ovocný salát v nejlepší kondici, dodává mu také svěžest díky své osvěžující kyselosti, což se mi líbí, protože pomáhá vyvážit všechny chutě jídla. Někdy jsou takové saláty příliš sladké, v závislosti na použitých druzích ovoce a jejich stupni zralosti; potřebují kyselost, která sníží hladinu přirozeného cukru.
Pokud vám citron připadá příliš silný, můžete použít šťávu z limetky nebo smíchat šťávy a přidat dokonce trochu medu, pokud je salát příliš mdlý. Osobně mi hořká chuť grapefruitové šťávy také připadá jako chutná alternativa pro vytvoření velmi osvěžujících kontrastů chutí.