Zde je způsob, jak urychlit nakládání okurek. Nakládané neobvyklým způsobem a s neobvyklými kořeními jsou skvělou alternativou k tradičním okurkám.
Neobvyklé nakládané okurky
Každé české dítě zná nazpaměť způsob přípravy nakládaných okurek. Hotové sady na nakládání lze koupit v diskontu a zalít spolu se zeleninou nálevem z nejodované soli. Existuje však mnohem více koření a, co je ještě zajímavější, způsobů přípravy nakládaných okurek.
Jedním z nich je suché nakládání. No, možná ne úplně suché, protože nasolené okurky pustí šťávu. Ta je však tak vodnatá, že z ní lze samostatně získat dostatek nálevu pro rychlou fermentaci.
Okurky nakládané s estragonem
Abychom recept ještě více ozvláštnili, připomínáme estragon – dobře známou, ale málo používanou bylinu. Ačkoli tato přísada není součástí obchodních marinád, pro okurky se používá všude a stojí za to alespoň jednou vyzkoušet.
Ingredience
1 kg okurek
Malý kousek kořene křenu
4 stroužky česneku
1-2 větvičky estragonu
2 listy bobkového listu
Větvička kopru s deštníčky
½ čajové lžičky zrnitého pepře
½ čajové lžičky voňavého pepře
¼ čajové lžičky hořčice
Nakládání okurek s estragonem nasucho
Okurky důkladně umyjte, nakrájejte na kolečka a odstraňte konce. Kolečka posypte solí a promíchejte. Nechte několik hodin odležet.
Když okurky pustí šťávu, přidejte koření. Křen nastrouhejte na jemné struhadle, listy estragonu otrhněte z větviček a nasekejte. Okurky smícháme s přísadami.
Vše vložíme do sklenice a uzavřeme víčkem. Necháme na kuchyňském stole. Nakládané okurky ve vlastní nálevu by měly být hotové asi za 3 dny. Poté je přendáme do lednice.