Zázvorový nápoj je skvělý způsob, jak pomoci tělu stát se lepší verzí sebe sama. Zázvor používáme v každodenním životě poměrně zřídka. Když si však přečtete o jeho prospěšných vlastnostech, je těžké ho nedocenit.
Zdravý zázvor
Léčivé vlastnosti zázvoru pro nás nejsou novinkou. Obvykle si ho spojujeme s žaludečními potížemi. Složky jeho šťávy v první řadě zmírňují nevolnost a pomáhají potlačit zvracení.
Ale zázvor je mnohem víc. Především je to silný antioxidant. Má také velmi silné protiplísňové a baktericidní vlastnosti. A to nejsou všechny jeho výhody pro naši stravu.
Zázvor ve stravě
Zázvor má silné protizánětlivé účinky. To znamená, že zlepšuje naši celkovou pohodu a zmírňuje například bolesti kloubů a svalů. To je důležité, protože podle výzkumů jsou chronické záněty častou nepřímou příčinou nebezpečných, včetně smrtelných, onemocnění.
Kromě toho obsahuje oddenek složky, které pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi. To přispívá k udržení zdravé výživy bez snacků. V dlouhodobém horizontu dobrý hladina inzulínu a glukózy také radikálně snižuje riziko vzniku civilizačního onemocnění, jako je cukrovka typu II.
Pijte nápoj ze zázvoru
To vše dělá ze zázvoru neobvyklý přírodní doplněk stravy. Navíc je velmi snadné jeho konzumaci proměnit v každodenní zvyk. Stačí každé ráno vypít sklenici vody s jeho přídavkem.
Nejjednodušší je připravit nálev z kořenové části zázvoru. Nakrájejte ho na plátky a zalijte vroucí vodou v konvici nebo sklenici. Zakryjte víčkem a nechte 20 minut louhovat. Po uplynutí této doby přidejte plátek citronu. Odvar můžete také osladit medem, ale až poté, co vychladne na 40 stupňů, aby se zachovaly všechny jeho prospěšné složky.
Jak vymačkat šťávu ze zázvoru
Zpracování zázvoru může způsobit určité potíže. Jednou z nich je čištění. K seškrábání tenké slupky je nejlepší použít ostrý okraj čajové lžičky nebo kuchyňský nůž.
Někteří se také pokoušejí vymačkat šťávu ze zázvoru. Je to dobrý nápad, aby byla tato pro stravu důležitá ingredience vždy po ruce. Bohužel to není tak jednoduché. Nejlepší způsob, jak získat čerstvě vymačkanou šťávu ze zázvoru, je nakrájet kořen na malé kostičky a protlačit je přes lis na česnek. V každém případě zůstává čaj nejlepším způsobem, jak získat prospěšné vlastnosti čerstvého zázvoru.