Elegantní a barevný, tento dort s broskvemi v sirupu je tak chutný, že si získá všechny vaše hosty hned od prvního kousku. Rozhodnete se ho připravit?
Už dlouho používám jednu z kuchyňských skříněk jako spíž. Tam skladuji nejrůznější konzervy a sklenice a upřímně řečeno, jsou pro mě skutečnou záchranou. Vždy mi pomohou v kulinářských nesnázích! Kromě domácích rajčatových konzerv tam mám také sklenice s cizrnou, čočkou nebo hráškem, malé sklenice s tuňákem nebo sardinkami… Jedním z produktů, který mám vždy v zásobě a který doplňuji pokaždé, když ho spotřebuji, jsou broskve v sirupu.
Mám ráda jejich texturu a univerzálnost. Samotné, s jogurtem nebo smetanou, jsou rychlým a vynikajícím dezertem, ale používám je také do salátů a dokonce i k dodání originální chuti masovým pokrmům. Zkusili jste vepřovou panenku plněnou broskvemi? Nenechte si to ujít, je to prostě vynikající. Pokud jde o dezerty, lze je použít jak v jednoduchých pokrmech, jako je krém z broskví v sirupu s mandlemi, tak v složitějších, jako je koláč s broskvemi v sirupu, sušenkami a krémem (v mikrovlnné troubě). A co je nejhezčí, vždycky je to chutné.
Dnes vám nabízím jeden z mých oblíbených dortů s plechovkou broskví v sirupu. Ačkoli se skládá z několika kroků, ve skutečnosti není vůbec složitý na přípravu a výsledek je fantastický. Vypadá efektně, elegantně a má úžasnou chuť. Můžete ho podávat na slavnostní večeři a všichni budou nadšení. Chcete znát recept?
Ingredience
- Na těsto
- 200 gramů pšeničné mouky
- 100 gramů studeného másla
- 50 gramů cukru
- 1 žloutek
- 1 lžíce studené vody
- Na náplň
- 500 gramů ricotty nebo šlehaného smetanového sýra
- 100 gramů cukru
- 3 vejce
- 1 lžíce jemné kukuřičné mouky
- 1 lžička vanilkové esence
- 1 sklenice broskví v sirupu
- Na pusinky
- 3 vaječné bílky
- 150 g cukru
- 1 špetka soli
- Na drobenku
- 50 g másla
- 50 g mouky
- 50 g cukru
1. Připravte základ
Nasypte mouku do mísy a smíchejte s cukrem. Přidejte nakrájené máslo a prsty ho rozdrobte, až bude vypadat jako vlhký písek. Přidejte žloutky a vypracujte těsto do hladka. Podle potřeby přidejte lžíci vody. Předehřejte troubu na 180 °C.
2. Vložte do trouby
Obdélníkovou formu vymastěte trochou másla, vložte těsto a prsty ho přitlačte, aby bylo dno rovné. Pečte 10 minut a nechte vychladnout.
3. Připravte náplň
Sýr dejte do mísy, přidejte cukr, vejce, kukuřičnou mouku a vanilku a vyšlehejte do krémové konzistence. Náplň nalijte na předpečený korpus.
4. Přidejte broskve
Sceďte sirup z broskví a nakrájejte je na kostičky. Kousky rozložte po náplni tak, aby byly rovnoměrně rozložené.
5. Pečte koláč
Formu vložte do trouby a pečte 30–35 minut nebo dokud střed neztuhne. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
6. Připravte bezé
Vejce s solí vyšlehejte mixérem do pěny a postupně přidávejte cukr, až vznikne husté a lesklé bezé. Rozložte ho na upečený koláč.
7. Připravte drobenku
Smíchejte mouku s cukrem, přidejte máslo a promíchejte špičkami prstů, dokud nevznikne hrubá drobenka. Rozložte ji na meringu.
8. Pečte znovu
Vraťte koláč do trouby a pečte dalších 10–12 minut, dokud drobenka nezíská zlatavou barvu. Před nakrájením nechte koláč úplně vychladnout.
Jak jsem již zmínila, tento koláč může na první pohled vypadat složitě, ale pokud budete postupovat podle receptu, nespěchat a dělat vše krok za krokem, je jeho příprava velmi jednoduchá. Samozřejmě je časově náročný, protože je třeba připravit základ, náplň a crumble, ale všechny kroky jsou velmi jednoduché. To vám zaručuji.
Co je to crumble?
Crumble je dezert anglosaského původu, který je plný kontrastních chutí a textur a každým rokem si získává stále více příznivců. Kromě toho, že je velmi jednoduchý na přípravu, je také velmi chutný. Připravuje se smícháním mouky s velmi studeným máslem a cukrem, dokud nevznikne drobenka. Obvykle se kombinuje s nějakým čerstvým ovocem a peče se v troubě, dokud není velmi křupavý, ale používá se také k ozdobě koktejlů, jogurtů nebo, jako v našem dnešním případě, domácích dortů.
Aby byl crumble dokonalý, máslo vždy přidávejte až na konec, nakrájené na kostičky a dobře vychlazené. Je důležité pracovat rychle konečky prstů, aby se směs nepřehřála a dosáhla charakteristické textury.
Aby byl crumble ještě chutnější, můžete přidat nasekané nebo mleté ořechy. Dobře promíchejte, aby se rovnoměrně rozprostřely.
Místo cukru můžete použít celozrnný cukr.
Pokud chcete použít čerstvé broskve…
Vyzkoušejte náš gazpacho z broskví, rajčat a papriky nebo špenátový salát s kuřecím masem a broskvemi – dvě osvěžující letní jídla, která vás naplní vitamíny. A pokud chcete připravit dezert, vyzkoušejte pečené broskve s malinovou omáčkou. Jsou prostě vynikající.