Nejsou to úplně bramborové placky, protože jedna ingredience z nich dělá něco víc. Ale takové placky z kapusty a brambor jsou neobvyklou pochoutkou. Zároveň jsou vyváženějším jídlem.
Bramborové placky se zelím
O mnoha druzích zeleniny lze říci, že jsou výjimečné. Patří mezi ně i zelí – neobvyklé hlávky s hustou, nevodnatou strukturou. Díky tomu mají mimořádně široké spektrum použití.
Z kapusty lze připravit pyré, ale také steak (pečený v troubě nebo na grilu, v trojobalu nebo bez něj). Nastrouhaná na struhadle a lehce podušená připomíná rizoto. A přidána do bramboráků zlepšuje jejich strukturu a dodává jim chuť.
Zdravá květák
Květák je velmi zdravou přílohou k bramborovým plackám. Je bohatý na vlákninu a má nízkou kalorickou hodnotu, což jsou dvě velké dietní výhody. Kromě toho obsahuje mnoho vitamínů a minerálů. Květák také přidává do našich placek trochu více bílkovin.
Ingredience
600 g brambor
300 g květáku
3 lžíce bramborové mouky
1 vejce
Sůl, pepř
Rozpuštěné máslo na smažení
Nastrouhejte květák s bramborami
Brambory oloupejte a umyjte, květák umyjte a rozdělte na malé růžičky. Zelí uvařte v osolené vodě do al dente. Nechte mírně vychladnout.
Obě zeleniny nastrouhejte na jemné struhadle. Přesuňte do mísy, přidejte vejce, dochuťte solí a pepřem. Vše promíchejte, až vznikne lepkavá hmota.
Pro zlepšení struktury těsta na lívance přidáme bramborovou mouku. Možná nebude nutné použít všechnu mouku uvedenou v receptu. Lívance smažíme jako obvykle, z obou stran dozlatova, na rozpáleném másle.