Odborníci na výživu trvají na tom, abychom jedli co nejvíce ovoce a zeleniny. Ale mohou být pro nás škodlivé? Ano, některé v nadměrném množství, jiné již od prvního sousta.
Ovoce je důležitou součástí stravy
Dnešní pravidlo říká, že je třeba jíst pět porcí ovoce nebo zeleniny denně. Může se jednat o čerstvé produkty, saláty ze zeleniny nebo ovoce, džusy nebo konzervy. Je však třeba si uvědomit, že vše, co je v nadměrném množství, je škodlivé pro zdraví.
Za prvé, ovoce a zelenina mohou obsahovat hodně vlákniny. Tato mimořádně důležitá složka v nadměrném množství způsobuje problémy s trávicím systémem. Totéž platí pro alergeny nebo nadýmavé vlastnosti, například u peckovitého ovoce. A pak je tu ještě cukr.
Cukr v ovoci je stále cukr
Nápisy na džusech nám často sdělují, že produkty jsou vyrobeny bez přidaného cukru. To je sice pravda, ale neznamená to, že nejsou sladké. Fruktóza a další cukry obsažené v ovoci jsou stále cukry, a tedy kalorie, které bychom neměli konzumovat v nadměrném množství.
Navíc je této složky v naší stravě i tak příliš mnoho. Sladidla se dnes přidávají do produktů, které nejsou považovány za dezerty. Zesilují chuť omáček, masných polotovarů a mnoha dalších produktů. Nelze tedy říci, že trochu cukru v čaji nebo ovoci nemůže být škodlivé – může, pokud kromě toho sníme hodně glukózy a podobných látek, aniž bychom o tom měli tušení.
Dobrý a špatný cukr
Cukry z ovoce však nepatří mezi prázdné kalorie v tom smyslu, že jejich konzumací získáváme mnoho užitečných živin, zejména vitamínů a mikroelementů. Proto je konzumujme ve formě svačinek nebo salátů. Snažme se vyhýbat jedné kategorii produktů.
Mluvíme o cukrovém ovoci. Na našem trhu jsou obzvláště oblíbené poloviny broskví a kousky ananasu v sirupu, stejně jako ovocné saláty obsahující několik podobných exotických rostlin. V létě se k nim přidávají oblíbené náplně do vaflí – ovocné želé a kandované červené ovoce.
Ovoce v sirupu
Takové ovocné produkty téměř vždy obsahují nepřítele č. 1 zdravé výživy – glukózo-fruktózový sirup. Tento produkt zvyšuje hladinu LDL cholesterolu, hyperglykémii a kazivost zubů. Nadměrná konzumace těchto sladkostí také vede k obezitě, která může být příčinou cukrovky.
Odmítnutí konzervovaných broskví a ananasů v naší kuchyni je o to důležitější, že tyto produkty lze snadno nahradit jejich čerstvými ekvivalenty. Jsou snadno dostupné v obchodech a mají velmi podobnou chuť. Přitom jsou méně sladké a méně nasáklé sirupem – a to je přesně to, co potřebujeme.