Aby byla vaše snídaně chutná a výživná, je nutné vybrat vhodné produkty, které to zajistí. Jedním z nich jsou domácí buchty, které lze připravit z několika ingrediencí a jejich chuť vám dlouho zůstane v paměti. Tento recept se vždy podaří.
Proč je důležité snídat?
Není pochyb o tom, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne. Možná není co do množství největší, ale je důležitá pro naše fungování po zbytek dne. Proč je snídaně klíčovým momentem celého dne? Odpověď je velmi jednoduchá.
Snídaně by nám měla dodat asi 500–600 kalorií. Také není dobré jíst hned po probuzení, ale dát si trochu času, ale ne příliš mnoho. Nejlepší je snídat do dvou hodin po probuzení.
Snídaně je velmi důležitá především proto, že nám hned ráno dodává energii, kterou v této době tolik potřebujeme. Kromě toho dodává potřebné živiny, které nám umožňují normálně fungovat po celý den. Díky rannímu jídlu nemáme po několik následujících hodin hlad, takže i další jídlo, tedy oběd, může být vyvážené. Když vynecháme snídani, často se rozhodneme jíst během dne více, což není nejlepší řešení.
Proto vám představujeme recept na chutné buchty, které připravíte za chvilku a sendviče z nich budou prostě neuvěřitelné.
Domácí buchty k snídani
Takové domácí pečivo je pokladnicí dobré chuti a úžasné vůně. K jeho přípravě budeme potřebovat následující ingredience.
Ingredience:
220 ml vody
¾ čajové lžičky čerstvého droždí nebo ½ čajové lžičky sušeného droždí
320 g pšeničné mouky
1 čajová lžička soli
Jak připravit chutné domácí pečivo?
Tyto buchty jsou ideální na ranní sendviče.
Nejprve nalijte vodu do velké mísy, rozpusťte v ní droždí a promíchejte. Poté přidejte mouku a sůl. Promíchejte ještě jednou, dokud nezískáte homogenní hmotu. Těsto není třeba hnětet. Zakryjte vše utěrkou a nechte 30 minut kynout.
Navlhčenou rukou těsto opatrně složte dovnitř a zároveň trochu prohněťte. Můžete několikrát zvednout a znovu vložit do mísy. Poté znovu přikryjte utěrkou a nechte 30 minut odležet. Poté opakujte předchozí krok, těsto znovu přikryjte a nechte zdvojnásobit svůj objem, tedy asi dvě hodiny.
Po uplynutí této doby vyklopíme těsto na pomoučenou pracovní plochu a rozdělíme na 6 menších částí. Setřeme z nich přebytečnou mouku a z každé části vytvarujeme kuličku. Poté je necháme 10 minut odkryté.
Po uplynutí této doby každou kuličku přeložíme dovnitř, aby se její povrch trochu natáhl. Poté z ní vytvarujeme tlustý, ale ne příliš velký váleček, něco jako housky. Vložíme je na plech vyložený papírem na pečení, přikryjeme utěrkou a necháme kynout.
Po uplynutí této doby každý kousek těsta lehce posypeme moukou a poté na nich po celé ploše uděláme zářez. Papír na pečení uprostřed můžeme lehce pokropit vodou. Vše přikryjeme druhým plechem stejné velikosti a pečeme v troubě předehřáté na 220 stupňů po dobu 20 minut. Po uplynutí této doby plech vyjmeme a pečeme dalších 10 minut.
Tyto domácí buchty vám určitě budou chutnat, stojí za to je vyzkoušet.