Pro jedny je to delikatesa, pro druhé ryba, které se vyhýbají. Bohaté složení a vlastnosti mají příznivý vliv na kardiovaskulární systém.
Ryba, na kterou stojí za to vzpomenout
V kuchyni, stejně jako v módě, se nic neztrácí, ale vše se vrací. Totéž platí i pro sledě. Tato ryba byla před mnoha lety velmi rozšířená a nyní by se měla vrátit do našich životů. Ukazuje se, že je bohatá na živiny. Každá z těchto složek má vlastnosti, které jsou pro organismus cenné.
Níže představujeme všechny výhody jejich konzumace a také způsoby podávání sledě. Výhody této ryby přesvědčí i ty, kteří tuto delikatesu nemají rádi.
Vlastnosti sledě
Sledě je cenný zejména tím, že obsahuje omega-3 mastné kyseliny. Tato složka ovlivňuje nervový systém a reguluje krevní tlak a hladinu cholesterolu, čímž odlehčuje srdci. Kyselina posiluje imunitní systém a je zodpovědná za produkci serotoninu, neboli hormonu štěstí. Ryba také obsahuje vitamíny skupin A, B, D a E. Díky těmto živinám se kosti stávají pevnějšími, posiluje se imunita a pokožka a oči získávají dodatečnou ochranu.
Za zmínku také stojí, že sleď neobsahuje těžké kovy. Díky tomu je zdravou rybou, kterou mohou konzumovat i těhotné ženy. Obsah sodíku a zinku zase podporuje správnou funkci štítné žlázy.
Jak servírovat sledě?
Výhodou sledě je nejen jeho blahodárný vliv na zdraví, ale také to, že se dá připravit na mnoho různých způsobů. Ačkoli v minulosti v Polsku převládala jídla z sledě v smetaně a octu, dnes existuje mnohem více receptů s touto ingrediencí. Populární je sledě po kasubsku, ve studené omáčce a s houbami, například s liškami.
Popularitu si získává také švédský salát, ve kterém právě tato ryba hraje důležitou roli a ovlivňuje chuť. Zajímavou alternativou jsou také sendviče se sleděm. Bez ohledu na to, jakou variantu podávání sledě si vyberete, ryba vám zajistí požadované vlastnosti.