Čokoládový dort s malinami a mascarpone je chutný a jednoduchý recept. Vlhký kakaový dort, krém a ovoce.
Čokoládový dort je velmi jednoduchý na přípravu, stačí smíchat vlhké ingredience se suchými.
Sladký, s výraznou chutí kakaa a vlhký. Není třeba ho namáčet.
Krém z mascarpone v kombinaci se smetanou je lehký a spolehlivý krém, který se skvěle hodí k jakémukoli pečivu.
To vše podtrhují čerstvé maliny, které v kombinaci s čokoládou mají vynikající chuť.
Ideální letní dort, který potěší svou chutí.
ČOKOLÁDOVÉ TĚSTO S MALINAMI A MASCARPONE
- 1/2 sklenice kefíru pokojové teploty
- 2 vejce pokojové teploty
- 100 g rozpuštěného másla
- 3/4 sklenice cukru
- 150 g mouky
- 40 g kakaa
- 2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1/2 šálku silné kávy
- špetka soli
MASCARPONE KRÉM
- 500 ml smetany 30 %
- 250 g sýra mascarpone
- 4 – 5 lžic moučkového cukru
- 1 čajová lžička želatiny nebo smetany – fix (pokud má být hmota hustší)
DOPLŇUJÍCÍ
- asi 250 g malin + několik bobulí na ozdobu
- kakao nebo strouhaná čokoláda na posypání
PŘÍPRAVA
*1 sklenice má objem 250 ml.
Kulatou formu o průměru asi 26 cm vyložte na dno pečícím papírem.
Kefír smíchejte s vejci, rozpuštěným a vychlazeným máslem, cukrem a špetkou soli.
Prosijte mouku s kypřicím práškem a kakaem přímo do mísy. Na konci přilijeme kávový nálev a promícháme do hladka. Těsto nalijeme do formy a pečeme při teplotě 165 °C asi 30-35 minut. Špejle musí být po vytažení mírně vlhká. Vyjmeme a necháme vychladnout.
Smetanu smícháme s mascarpone do husté konzistence. Na závěr prosejeme moučkový cukr a přidáme smetanu – fix nebo rozpuštěnou želatinu.
2 lžíce krému dáme na dno korpusu, rozložíme maliny a pokryjeme zbývajícím krémem. Vložíme do lednice na 2–3 hodiny. Před podáváním posypeme kakaem nebo strouhanou čokoládou a ozdobíme malinami.