saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

Je to nejzdravější tuk na světě! Vědci to právě potvrdili

Vepřové sádlo se umístilo na 8. místě prestižního žebříčku BBC Future, kde získalo 73 bodů ze 100 a předstihlo takové zdravé potraviny jako rajčata, salát a makrela. Vědci poukazují zejména na vysoký obsah mononenasycené olejové kyseliny a vitamínů skupiny B, zdůrazňují však, že klíčem ke zdraví je především umírněnost a původ surovin (volný výběh, pastvové chovy).

V žebříčku sta nejzdravějších potravin světa obsadil vepřový tuk čestné osmé místo s 73 body ze 100 možných. To je více než 92 dalších produktů, včetně takových zdravých pokladů, jako jsou hrách, červená kapusta, rajčata, makrela, salát, pomeranče a sladké brambory.

Je to nejzdravější tuk na světě! Vědci to právě potvrdili

Vepřové sádlo – pokladnice vitamínů a minerálů

Podle BBC Future je vepřové sádlo cenným zdrojem vitamínů skupiny B a mnoha minerálů. Důležité je, že obsahuje více nenasycených mastných kyselin než hovězí nebo skopové sádlo. Vepřové sádlo je bohaté na mononenasycené tuky, včetně kyseliny olejové, která se nachází v olivovém oleji, známém pro svůj blahodárný vliv na srdce. Vepřové sádlo obsahuje také nasycené tuky, ale jejich mírná konzumace je dietology povolena.

Význam původu vepřového sádla

Abyste mohli plně využít nutriční hodnotu vepřového sádla, je třeba věnovat pozornost způsobu chovu prasat. Vepřové sádlo získané ze zvířat chovaných ve volném výběhu obsahuje více vitamínů rozpustných v tucích, jako je vitamín D. Vepřové maso z pastvinového chovu se vyznačuje lepším nutričním profilem, což z něj činí zdravější volbu.

Míra je klíčem ke zdraví

Odborníci zdůrazňují, že klíčovým faktorem je míra. Nadměrná konzumace vepřového tuku, stejně jako jiných živočišných tuků, může mít negativní vliv na zdraví. Vepřové maso je však cenným zdrojem vysoce kvalitních bílkovin, které jsou nezbytné pro budování a udržení svalové hmoty. Obsah tuku ve vepřovém mase se liší, jeho hlavními složkami jsou nasycené a mononenasycené tuky.

Nejzdravější potraviny na světě – žebříček

Je to nejzdravější tuk na světě! Vědci to právě potvrdili

Stojí za to dodat, že mezi sto nejzdravějších potravin na světě je vepřové sádlo jediným živočišným tukem, který se dostal mezi lídry. V žebříčku převládají ryby, zelenina a semena. Na třetím místě je labrax (mořský okoun), který obsahuje pouze 79 kcal a celých 20 g bílkovin na 100 g.

TOP 20 nejzdravějších potravin na světě:

  1. Mandle
  2. Plody peruánského flashového stromu
  3. Labrax
  4. Flounder
  5. Semena chia
  6. Semena dýně
  7. Listy řepy
  8. Vepřové sádlo
  9. Bulharské zelí
  10. Červený lucian
  11. Sušená petržel
  12. Sušený celer
  13. Vodní rukola
  14. Mandarinky
  15. Zelený hrášek
  16. Štika
  17. Míta
  18. Zelená cibule
  19. Červené zelí
  20. Tichomořský okoun
Je to nejzdravější tuk na světě! Vědci to právě potvrdili
Přesunout se na začátek