saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

Levnější a sladší než bobule. Češi si je zamilovali.

Zvykli jsme si, že léto je čas, kdy se nejprve přejídáme jahodami, pak borůvkami a od nedávna také americkými borůvkami. Na trzích však lze pozorovat nový trend. Tyto bobule připomínají směs borůvek a borůvek, ale jsou sladší a… levnější!

Svidoliva si získává srdce Čechů. Má chutné a sladké plody připomínající bobule, ale jsou mnohem levnější.

Levnější a sladší než bobule. Češi si je zamilovali.

  • Svidoliva je rostlina, jejíž plody se stále častěji objevují na českých trzích jako levnější alternativa k borůvkám a borůvkám.
  • Rostlina je odolná vůči mrazu a chorobám, snadno se pěstuje a je atraktivní na pohled.
  • Plody svidolivy se vyznačují sladkostí, jsou bohaté na vitamíny a mají široké použití v kuchyni.

Svidoliva je keř nebo malý strom připomínající americkou borůvku. Je podstatně větší než například keře borůvek. A právě hybrid těchto dvou bobulí nejvíce připomíná svidolivu.

Svidoliva místo borůvek nebo bobulí

Stojí za zmínku, že na trhu je k dispozici mnoho odrůd této rostliny. Některé dávají trpčí plody, jiné sladké. A právě ty druhé, například svidoliva Lamarckova, jsou nejoblíbenější v pěstování.

Keře rodí od července a dávají šťavnaté, purpurově červené plody o průměru asi 1 centimetr. Rostlina je relativně snadná na pěstování – roste na půdách s různou kyselostí a je odolná vůči mrazům. To umožňuje její úspěšné pěstování po celé České republice.

Sazenice se dobře uchycují jak na slunných, tak na polostinných stanovištích. Jsou odolné vůči chorobám, i když někdy může být rostlina napadena padlím.

Svidolka svým vzhledem připomíná americkou borůvku, chutí pak borůvky a rybíz.

Výhody a nevýhody svidolky

Levnější a sladší než bobule. Češi si je zamilovali.

Další výhodou svidolky je její estetický vzhled. Někteří ji pěstují hlavně kvůli efektním listům (na podzim zčervenají) a květům (kvetou bíle), ačkoli plody jsou neméně cenné. Je to také medonosná rostlina, takže pokud ji zasadíte do zahrady, přilákáte do ní cenné opylovače.

Svidoliva má řadu kulinářských využití – po umytí se dá jíst syrová, je velmi chutná a sladká. Hodí se také dobře ke konzervování a do likérů. Kromě toho je to opravdová vitamínová bomba: je bohatá na vitamíny C, B2, draslík, hořčík a vápník.

Levnější a sladší než bobule. Češi si je zamilovali.
Přesunout se na začátek