Zvykli jsme si, že léto je čas, kdy se nejprve přejídáme jahodami, pak borůvkami a od nedávna také americkými borůvkami. Na trzích však lze pozorovat nový trend. Tyto bobule připomínají směs borůvek a borůvek, ale jsou sladší a… levnější!
Svidoliva si získává srdce Čechů. Má chutné a sladké plody připomínající bobule, ale jsou mnohem levnější.
- Svidoliva je rostlina, jejíž plody se stále častěji objevují na českých trzích jako levnější alternativa k borůvkám a borůvkám.
- Rostlina je odolná vůči mrazu a chorobám, snadno se pěstuje a je atraktivní na pohled.
- Plody svidolivy se vyznačují sladkostí, jsou bohaté na vitamíny a mají široké použití v kuchyni.
Svidoliva je keř nebo malý strom připomínající americkou borůvku. Je podstatně větší než například keře borůvek. A právě hybrid těchto dvou bobulí nejvíce připomíná svidolivu.
Svidoliva místo borůvek nebo bobulí
Stojí za zmínku, že na trhu je k dispozici mnoho odrůd této rostliny. Některé dávají trpčí plody, jiné sladké. A právě ty druhé, například svidoliva Lamarckova, jsou nejoblíbenější v pěstování.
Keře rodí od července a dávají šťavnaté, purpurově červené plody o průměru asi 1 centimetr. Rostlina je relativně snadná na pěstování – roste na půdách s různou kyselostí a je odolná vůči mrazům. To umožňuje její úspěšné pěstování po celé České republice.
Sazenice se dobře uchycují jak na slunných, tak na polostinných stanovištích. Jsou odolné vůči chorobám, i když někdy může být rostlina napadena padlím.
Svidolka svým vzhledem připomíná americkou borůvku, chutí pak borůvky a rybíz.
Výhody a nevýhody svidolky
Další výhodou svidolky je její estetický vzhled. Někteří ji pěstují hlavně kvůli efektním listům (na podzim zčervenají) a květům (kvetou bíle), ačkoli plody jsou neméně cenné. Je to také medonosná rostlina, takže pokud ji zasadíte do zahrady, přilákáte do ní cenné opylovače.
Svidoliva má řadu kulinářských využití – po umytí se dá jíst syrová, je velmi chutná a sladká. Hodí se také dobře ke konzervování a do likérů. Kromě toho je to opravdová vitamínová bomba: je bohatá na vitamíny C, B2, draslík, hořčík a vápník.