saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

Naložil jsi okurky do takové vody? Ničíš tím nejen chuť, ale i nutriční hodnotu.

Červenec a srpen jsou nejlepší měsíce pro nakládání okurek. Právě v hlavní sezóně jsou nejchutnější a nejlevnější. Pokud chceme mít na celou zimu voňavé nakládané okurky, je třeba už teď myslet na jejich přípravu. Zjistěte, jakou vodou okurky zalévat, aby byly nejchutnější a neztratily svou nutriční hodnotu.

Naléváte okurky na nakládání takovou vodou? Zničíte tím nejen chuť, ale i nutriční hodnotu…

To je asi nejdůležitější rozhodnutí, které musíme učinit před přípravou nakládaných okurek. Chyba může vést k tomu, že naše nakládané okurky budou nechutné a ztratí všechny své nutriční vlastnosti.

Naložil jsi okurky do takové vody? Ničíš tím nejen chuť, ale i nutriční hodnotu.

Jak probíhá proces nakládání okurek?

Populární nakládání je ve skutečnosti proces mléčného kvašení. Mléčné bakterie přeměňují cukry obsažené v okurkách na mléčnou kyselinu. Právě ta jim dodává charakteristickou chuť a také zabraňuje hnilobě, protože je přírodním konzervantem. Fermentace je samozřejmě poslední fází procesu, který začíná několik dní po zalití okurek nálevem. Pro mnoho lidí je nejdůležitější správná kvalita surovin, a to je pravda. Stejnou pozornost je však třeba věnovat… nálevu. Přesněji řečeno, jeho teplotě.

Horká, letní nebo studená. Jakou vodou zalévat okurky?

Navzdory tomu, že se jedná o velmi oblíbenou polskou předkrm a přílohu k obědovým jídlům nebo sendvičům, ukazuje se, že správné nakládání okurek není vůbec tak jednoduché.

Naložil jsi okurky do takové vody? Ničíš tím nejen chuť, ale i nutriční hodnotu.

Lidé, kteří okurky zalévají horkou vodou, to nejčastěji vysvětlují tím, že chtějí zničit různé mikroorganismy. Bohužel, takové jednání v první řadě zbavuje produkty, které přidáváme k nakládání, všech mikroelementů a vitamínů. Jedná se především o křen, česnek a samozřejmě okurky. Na druhou stranu, studená voda mikroorganismy nezničí. Jakou vodou tedy okurky zalévat? Odpověď je jednoznačná – teplou. Jedná se konkrétně o vodu o teplotě 20 stupňů Celsia. Díky tomu vytvoříme prostředí, ve kterém se budou množit prospěšné bakterie a zároveň neztratíme mikroelementy a vitamíny z křenu, česneku nebo okurek.

Naložil jsi okurky do takové vody? Ničíš tím nejen chuť, ale i nutriční hodnotu.
Přesunout se na začátek