Červenec a srpen jsou nejlepší měsíce pro nakládání okurek. Právě v hlavní sezóně jsou nejchutnější a nejlevnější. Pokud chceme mít na celou zimu voňavé nakládané okurky, je třeba už teď myslet na jejich přípravu. Zjistěte, jakou vodou okurky zalévat, aby byly nejchutnější a neztratily svou nutriční hodnotu.
Naléváte okurky na nakládání takovou vodou? Zničíte tím nejen chuť, ale i nutriční hodnotu…
To je asi nejdůležitější rozhodnutí, které musíme učinit před přípravou nakládaných okurek. Chyba může vést k tomu, že naše nakládané okurky budou nechutné a ztratí všechny své nutriční vlastnosti.
Jak probíhá proces nakládání okurek?
Populární nakládání je ve skutečnosti proces mléčného kvašení. Mléčné bakterie přeměňují cukry obsažené v okurkách na mléčnou kyselinu. Právě ta jim dodává charakteristickou chuť a také zabraňuje hnilobě, protože je přírodním konzervantem. Fermentace je samozřejmě poslední fází procesu, který začíná několik dní po zalití okurek nálevem. Pro mnoho lidí je nejdůležitější správná kvalita surovin, a to je pravda. Stejnou pozornost je však třeba věnovat… nálevu. Přesněji řečeno, jeho teplotě.
Horká, letní nebo studená. Jakou vodou zalévat okurky?
Navzdory tomu, že se jedná o velmi oblíbenou polskou předkrm a přílohu k obědovým jídlům nebo sendvičům, ukazuje se, že správné nakládání okurek není vůbec tak jednoduché.
Lidé, kteří okurky zalévají horkou vodou, to nejčastěji vysvětlují tím, že chtějí zničit různé mikroorganismy. Bohužel, takové jednání v první řadě zbavuje produkty, které přidáváme k nakládání, všech mikroelementů a vitamínů. Jedná se především o křen, česnek a samozřejmě okurky. Na druhou stranu, studená voda mikroorganismy nezničí. Jakou vodou tedy okurky zalévat? Odpověď je jednoznačná – teplou. Jedná se konkrétně o vodu o teplotě 20 stupňů Celsia. Díky tomu vytvoříme prostředí, ve kterém se budou množit prospěšné bakterie a zároveň neztratíme mikroelementy a vitamíny z křenu, česneku nebo okurek.