Je tvaroh nebo tvarohová pomazánka častou součástí vašeho snídaně? Je to bezpochyby dobrá volba díky vysokému obsahu bílkovin, vápníku a některých vitamínů. Ještě důležitější je, že můžeme snadno posílit prospěšné vlastnosti tohoto jídla přidáním různých přísad do tvarohu nebo sýrových pokrmů. Jednou z nich je černý kmín, který účinně snižuje hladinu cukru a podporuje hubnutí. A to není vše, co umí!
Černý kmín snižuje hladinu cukru a zvyšuje hladinu inzulínu
Černý kmín – rostlina z čeledi olejnatých, pocházející z Iráku a Turecka. Někdy se mu říká černý kmín. Díky širokému použití v medicíně se v současné době hojně pěstuje v mnoha zemích světa, včetně České republiky. Léčivé vlastnosti černého kmínu byly předmětem četných vědeckých výzkumů.
V roce 2019 provedli vědci z Univerzity Kebangsaan Malaysia systematický přehled studií týkajících se vlastností černého kmínu. Jejich cílem bylo ověřit jeho léčebný potenciál v oblasti prevence a léčby cukrovky. Celkem bylo vybráno sedm studií, na jejichž základě bylo uznáno, že doplňky černého kmínu mohou snižovat hladinu glukózy v krvi nalačno i po jídle.
Čtyři studie ukázaly, že černý kmín může zvyšovat hladinu inzulínu a snižovat inzulínovou rezistenci. Na základě těchto studií lze dojít k závěru, že černý kmín je rostlina, která může být použita k prevenci a léčbě cukrovky. Stane se cenným doplňkem vyvážené stravy diabetiků.
Nejen pro diabetiky – další užitečné vlastnosti černého kmínu
Léčivý potenciál černého kmínu byl také zkoumán u mnoha dalších onemocnění. Na základě dostupných vědeckých studií lze této rostlině přisoudit následující účinky prospěšné pro zdraví:
- Doplňky stravy s černým kmínem podporují hubnutí. Studie provedená v roce 2021 ukázala, že osm týdnů užívání doplňků stravy pomáhá snížit chuť k jídlu a také snížit BMI, tělesnou hmotnost a množství tukové tkáně.
- Černý kmín může podporovat zdraví plic a zmírňovat astmatické záchvaty. To souvisí s protizánětlivými účinky biologicky aktivních látek obsažených v semenech. To bylo prokázáno metaanalýzou studií z roku 2021.
- Některé studie ukázaly, že černý kmín by měli užívat také lidé s vysokým krevním tlakem. Doplňky snižují krevní tlak. Randomizovaná kontrolovaná studie z roku 2013 ukázala, že osm týdnů užívání doplňků umožňuje snížit systolický a diastolický tlak bez vedlejších účinků.
- Černý kmín je surovina široce používaná v kosmetologii. Oleje pomáhají při léčbě některých kožních onemocnění, jako je akné, atopická dermatitida nebo ekzém. Je to také přírodní kosmetický prostředek, který podporuje zdraví a stav vlasů.
- Černý kmín je dobrým zdrojem některých vitamínů a minerálů. Obsahuje: vitamíny skupiny B, vápník, železo, zinek, měď a fosfor.
Jak vidíte, černý kmín má mnoho výhod a co je nejdůležitější, jeho léčivý potenciál je potvrzen vědeckými výzkumy. Velkou výhodou je také to, že rostlina je dobře snášena a málokdy způsobuje vedlejší účinky. Přesto je třeba užívání doplňků s černým kmínem konzultovat s lékařem, například těhotné ženy a lidé užívající některé léky, například na vysoký krevní tlak.
Stačí jedna čajová lžička do tvarohu nebo sýra
Černý kmín je k dispozici v různých formách: ve formě semen (celých nebo mletých), oleje a také ve formě kapslí. Semena černého kmínu lze snadno zařadit do každodenního jídelníčku jako doplněk k jídlům. Jeho výrazná, mírně pikantní chuť podtrhne chuť pečiva, salátů, sýrů a tvarohu.
Stačí přidat jednu čajovou lžičku černého kmínu do tvarohu nebo sýra a hotovo. Tímto způsobem si můžete vychutnat prospěšné vlastnosti této rostliny. Abyste zaznamenali účinek, je nutné jej užívat pravidelně. Většina účinků prokázaných vědeckými studiemi byla zaznamenána po užívání doplňků po dobu nejméně čtyř týdnů.
Jak již bylo zmíněno, černý kmín je dobře snášen většinou lidí a neměl by vyvolávat žádné vedlejší účinky. Pokud však zaznamenáte vedlejší účinky, například žaludeční nebo střevní potíže, přestaňte doplněk užívat a poraďte se s lékařem o dalším postupu.