Tento recept dokazuje, že zelné rolky jsou naším tradičním pokrmem, který je již dlouho součástí naší kuchyně. Seznamte se s více než stoletou tradicí přípravy a zjistěte, jak uvařit toto slavné jídlo úplně jinak. Chuť je čistá poezie, kterou je třeba zařadit do kanonického jídelníčku.
Recept na zelné rolky
Odstraňte z hlávky zelí vnější listy, umyjte a vyřízněte jádro. Vložte zeleninu do hrnce a zalijte vodou. Vařte 10 minut, poté otočte a vařte dalších 10 minut. Rýži uvařte v samostatném hrnci podle návodu na obalu. Cibuli očistěte a nakrájejte na jemno. Vařené houby také nakrájejte na malé kousky.
Na pánvi rozehřejte máslo. Vložte cibuli a osmažte do sklovata. Do mísy přeneste maso, cibuli, houby a scezenou rýži. Vše dochuťte pepřem a solí. Ingredience promíchejte.
Vychladlou kapustu očistěte od listů. Rozložte je a do středu každého dejte mleté maso. Zaviňte zelí a vytvořte rolky. Přesuňte je do hrnce a zalijte bílým borščem. Vařte asi 40-50 minut. Vyjměte hotové rolky a do boršče přidejte mouku, bujónovou kostku a koření. Ingredience promíchejte a přiveďte k varu. Tak vznikne homogenní a chutná omáčka. Podávejte ji s roládkami a budou skvěle chutnat.
Roládky jinak
Roládky podle tohoto receptu se trochu liší od tradičních. K jejich přípravě se používá nejen rýže, maso, zelí a koření. Potřebujete také houby, které jídlu dodají aroma. Samotné zelné rolky se vaří v bílém boršči, ze kterého se pak připraví lehká a chutná omáčka. Níže uvádíme seznam všech potřebných surovin s poměry.
Ingredience:
¼ kg mletého vepřového masa
80 g suché rýže
1 cibule
trochu vařených hub
1 lžíce mouky
1 bujónový kostka
bílý boršč
1 hlávka zelí
máslo
voda
pepř
sůl
Recept na zelné rolky z minulosti
Zelné rolky vařené v bílém boršči mohou překvapit, ale právě díky tomuto způsobu přípravy chutnají tak dobře. Poprvé byl tento způsob popsán v knize „Univerzální kuchařka“ Marie Ohorichové-Monatové. Podařilo se nám najít jednoduchý recept z roku 1913, který nás tak nadchl, že jsme se rozhodli podělit se o něj s našimi čtenáři.
Vyzkoušejte ho a nejspíš budete tento klasický pokrm připravovat jen tímto způsobem. Chuť a nadšení těch, kteří toto jídlo ochutnají, jsou zaručeny, stejně jako to, že v neděli bude na oběd připraven vývar.