Tortu s borůvkami a mascarpone na chutném čokoládovém těstě a krémem straccatella s kousky čokolády.
Bobulové sušenky
Sušenky jsou velmi vlhké a mají výraznou čokoládovou chuť.
Skvěle se hodí ke krému na bázi mascarpone a strouhané dezertní čokolády.
Borůvky na povrchu se skvěle hodí k čokoládě a zpestřují chuť sušenek.
Chutná a úžasná kombinace, která potěší mnoho milovníků čokolády.
TORTU S BORŮVKAMI A MASCARPONE
INGREDIENCE:
ČOKOLÁDOVÉ TĚSTO
- 200 g másla pokojové teploty
- 3/4 šálku cukru
- 2 čajové lžičky vanilkového cukru
- 2 vejce pokojové teploty
- 200 g mouky na dorty
- 35 g kakaa
- 1 a 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 150 ml kefíru nebo podmáslí pokojové teploty
MASCARPONE KRÉM
- 300 ml smetany 30 %
- 500 g sýra mascarpone
- 4 – 5 lžic moučkového cukru
- 100 g dezertní čokolády
DOPLŇUJÍCÍ
- asi 200 – 250 g borůvek
- 1 polévková lžíce kakaa
PŘÍPRAVA
*1 sklenice má objem 250 ml.
Kulatou formu o průměru 26 cm vyložíme na dno pečícím papírem.
Měkké máslo smíchejte s cukrem a vanilkovým cukrem asi 5–7 minut, dokud nevznikne „pírko“. Poté přidejte po jednom vejci a míchejte do hladka.
Do mísy prosejte mouku, kakao a prášek do pečiva a přilijte kefír nebo podmáslí. Krátce promíchejte na nízké otáčky nebo lžící. Hotové těsto dáme do formy a pečeme při teplotě 180 °C asi 40–50 minut, dokud není hotové. Necháme vychladnout, poté lehce odkrojíme vršek, aby bylo těsto rovné.
Bobulové těsto
Čokoládu nastrouháme na středním struhadle. Smíchejte smetanu s tvarohem, až vznikne hustý a krémový krém. Na konci přidejte moučkový cukr a nastrouhanou čokoládu. Vložte na čokoládové těsto a uhlaďte. Vložte do lednice na 2–3 hodiny. Před podáváním ozdobte kakaem a borůvkami.