saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

Nakrájejte řepu, nasypte do sklenic a zalijte. Za 5 dní vznikne něco velmi chutného

Řepný kvas je přírodním zdrojem síly a životní energie. Není to jen tajemství vynikajícího boršče, ale také ideální způsob, jak posílit imunitu, očistit organismus a zlepšit trávení. Stačí řepa, česnek, trochu koření a několik dní trpělivosti, abyste získali skutečný elixír zdraví. Naše babičky věděly, že je to zdravé – pravidelná konzumace kvásku podporuje činnost srdce, reguluje krevní tlak a dodává potřebné probiotika. Vyzkoušejte jej nejen v kuchyni, ale i v domácí lékárničce.

Základ zdravé kváskové směsi – ingredience

Nakrájejte řepu, nasypte do sklenic a zalijte. Za 5 dní vznikne něco velmi chutného

Klíčovým momentem v tomto receptu je použití kvalitních ingrediencí – nejlépe z místních zdrojů, nezpracovaných a co nejméně ošetřených chemikáliemi. Právě ony určují prospěšné vlastnosti naší kváskové směsi.

Ingredience

1 kg řepy (nejlépe podlouhlé)

asi 1 litr převařené teplé vody

1 lžíce soli Kladavské

8 stroužků česneku

4 bobkové listy

5 hřebíčků

10 zrn černého pepře

Návod na přípravu – je to opravdu jednoduché

Přípravu řepné zakysané směsi začneme důkladným umytím řepy. Neměli byste ji loupat – právě na slupce se nacházejí přírodní bakterie, které spouštějí proces fermentace. Očištěnou řepu nakrájejte na silné plátky a těsně je naskládejte do velké vyvařené sklenice nebo skleněné nádoby. Poté přidáme česnek (lehce rozdrcený) a koření: voňavý pepř, pepř v zrnkách a bobkový list.

Nepoužívejte kovové ani plastové nádobí. Nevhodné materiály mohou reagovat s kváskem a zničit jeho prospěšné vlastnosti.

V samostatné nádobě připravíme nálev. Rozpustíme lžíci soli Kladavské v litru převařené, teplé vody. Nálev nalijeme do sklenice tak, aby byla řepa zcela pokryta. Pokud vyplave na povrch, je třeba ji lehce přitlačit, například speciálním kamenem na nakládání. Nádobu zakryjte gázou nebo čistou látkou a zajistěte gumičkou, aby se obsah neznečistil a zároveň byl zajištěn přístup vzduchu potřebného pro fermentaci.

Sklenici s kvasnicemi postavte na teplé, tmavé místo při pokojové teplotě a počkejte asi 5-7 dní. Když kvas získá sytou barvu, intenzivní vůni a mírně kyselou chuť, znamená to, že je hotový.

Nejen do boršče – jak používat kvas v každodenním životě

Řepný kvas se spojuje především s tradičním červeným borščem, ale jeho použití v kuchyni je mnohem širší.

Nejjednodušší a zároveň nejúčinnější způsob je pít kvas v syrové formě – stačí půl sklenice denně, nejlépe ráno nalačno. Kvas lze také přidávat do zeleninových koktejlů nebo míchat s nápojem z kysaného zelí.

Je také vhodná jako přísada do marinád na maso – díky své kyselosti maso přirozeně změkčuje a obohacuje jeho chuť.

Nakrájejte řepu, nasypte do sklenic a zalijte. Za 5 dní vznikne něco velmi chutného

Skvěle pomáhá při regeneraci organismu po fyzické námaze nebo nemoci – má protizánětlivé účinky, podporuje detoxikaci a doplňuje zásoby elektrolytů.

Řepný kváskový nápoj je skvělým doplňkem každodenního jídelníčku. Nejenže obohacuje chuť pokrmů, ale především dodává cenné vitamíny a minerály. Pravidelná konzumace tohoto přírodního nápoje posiluje imunitu a pomáhá udržovat rovnováhu v organismu.

Pokud oceníte prospěšné vlastnosti řepy, určitě vyzkoušejte i další přírodní ingredience, které posilují organismus – bílou rybíz, cennější než zlato, a delikatesu z dob Polské lidové republiky, která snižuje hladinu cholesterolu a posiluje srdce.

Nakrájejte řepu, nasypte do sklenic a zalijte. Za 5 dní vznikne něco velmi chutného
Přesunout se na začátek