Ačkoli je zelí samo o sobě chutné, bude ještě lepší, pokud ho správně připravíte. Seznamte se s receptem a dozvíte se, co přidat k zelenině, aby potěšila vaši chuť. Od teď budete zelí podávat pouze v této variantě.
Jak připravit zelí?
Očistěte zelí od vnějších listů a umyjte. Do hrnce nalijte vodu, přidejte sůl a přiveďte tekutinu k varu. Přesuňte zelí do hrnce a vařte asi 15 minut, dokud nezměkne.
Během vaření připravte omáčku. V malém hrnci rozpusťte máslo. Poté přidejte mouku a ingredience promíchejte. Když se spojí, přilijte smetanu. Promíchejte. Do homogenní směsi přidejte 2/3 sýra nastrouhaného na hrubém struhadle. Vše dochuťte solí a pepřem. Omáčku vařte na mírném ohni a pokračujte v míchání.
Uvařenou kapustu sceďte a přeneste do žáruvzdorné nádoby. Polijte omáčkou a posypte zbývajícím sýrem. Kapustu pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů Celsia po dobu 15 minut.
Barevná kapusta není vše
Klasickým doplňkem kapusty jsou strouhanka, ale tentokrát tuto přísadu nepotřebujete. Zelenina bude mnohem chutnější, pokud ji připravíte v sýrové omáčce. K tomu budete potřebovat sýr, smetanu a několik přísad, které ovlivní chuť a konzistenci. V seznamu níže jsme uvedli suroviny s poměry.
Ingredience:
1 květák
400 ml smetany
30 g mouky
50 g másla
150 g sýra v kostkách
voda
sůl
sůl
Barevný zelí pro zdraví a chuť
Díky tomuto receptu získá barevný zelí vynikající chuť, což znamená, že máte důvod ho připravovat mnohem častěji. Stojí to za to, protože tato zelenina patří mezi ty, které jsou nezbytné v jídelníčku. Zvláštní pozornost si zaslouží to, že je bohatý na vitamíny K, C a B. Díky těmto složkám posiluje imunitu a pomáhá krevnímu oběhu. Kromě toho je květák bohatý na minerály, jako je hořčík, vápník, fosfor a draslík. Díky nim může tělo správně fungovat.
Barevnou kapustu mohou bez obav konzumovat i lidé, kteří drží dietu. Tato zelenina je nízkokalorická, protože 100 gramů obsahuje pouze 25 kcal, což z ní dělá ideální produkt.