Právě je sezóna, má jasně červenou barvu, je malé a uvnitř obsahuje antioxidanty, vitamíny a potřebné živiny.
Ovoce je skvělým pomocníkem v létě, zejména to, které obsahuje hodně vody a lépe sytí.
Čerstvé ovoce je obecně jedním z nejvíce doporučovaných potravin odborníky na výživu. Takzvané „červené zlato“ je ovoce jasně červené barvy, malé velikosti a s velkým množstvím živin.
Jedná se o třešně, které mají jako málokteré jiné ovoce prospěšné vlastnosti pro organismus: antioxidační, protizánětlivé, tišící bolesti svalů, podporující dobrý odpočinek a zdravý spánek díky melatoninu… Vitamíny a minerály obsažené v třešních z nich dělají ideální ovoce na začátek léta.
Třešně: spojenci zdraví
Ačkoli každé ovoce má své zdravotní výhody, tyto červené, chutné bobule zaujímají první místo v obsahu živin. Třešně jsou zdrojem vitamínu C a draslíku, z nichž první má antioxidační účinky, posiluje imunitní systém, podporuje správné vstřebávání železa a přispívá k tvorbě kolagenu.
Draslík je zase důležitý minerál, který udržuje krevní tlak, podporuje normální funkci svalů a reguluje nervový systém. Teď, v plné sezóně, jsou třešně hlavním ovocem pestré a vyvážené středomořské stravy.
Antioxidační a protizánětlivé vlastnosti těchto červených bobulí
Zánět je jednou z pohrom 21. století a třešně pomáhají v boji proti němu.
Kromě toho jsou třešně velmi bohaté na biologicky aktivní sloučeniny, jako jsou flavonoidy, které mají vysoký antioxidační (bojují proti stárnutí buněk díky antokyanům, které jsou zodpovědné za jejich červenou barvu) a protizánětlivý (bojují proti jedné z hlavních aktuálních nemocí 21. století, zánětu) účinek.
S více než 2000 odrůdami na světovém trhu má toto ovoce zvláštní očistné vlastnosti, které napomáhají vylučování nahromaděných toxinů. Kromě toho obsahuje hodně vlákniny a z 85 % se skládá z vody, díky čemuž je vynikajícím zdrojem hydratace.
Díky vláknině pomáhají zlepšit funkci střev, odstraňují pocit nadýmání a usnadňují práci trávicího systému díky obsahu organických kyselin. Pokud jde o minerály, v třešních vyniká zejména vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík (o kterém jsme již mluvili), sodík, jód a zinek.
Třešně proti rakovině a pro kontrolu hmotnosti
Navzdory tomu, že třešně obsahují fruktózu (cukr přirozeně přítomný v ovoci), jsou prakticky bez kalorií, takže neztloustnete.
Kromě nesčetných výhod pro krevní tlak a trávení mohou třešně předcházet některým druhům rakoviny, protože zabraňují zánětům v těle, které jsou podle odborníků předzvěstí vzniku mnoha nádorů.
Kromě toho se jedná o čerstvé ovoce s velmi nízkým obsahem kalorií. Na každých sto gramů produktu připadá asi 50 kalorií, což z něj dělá ideální svačinu mezi jídly a pomáhá vyhnout se přejídání. Jeho sytící schopnost díky obsahu vody přispívá k tomu, že i malé množství stačí k nasycení.
Ačkoli třešně obsahují fruktózu, její čistící účinek proti zadržování tekutin, nadýmání, toxickým látkám… a obsah vlákniny a vody, které mají sytící účinek, z nich dělají ideální produkt pro hubnutí (samozřejmě v kombinaci se správnou výživou a fyzickou aktivitou).