Už vás nebaví, že avokádo a banány se kazí? Zapamatujte si: díky tomuto jednoduchému triku vám banány vydrží až o 10 dní déle, aniž by se zkazily.
Banány jsou zdrojem draslíku a energie, ale jejich cena je astronomická. Je proto velmi nepříjemné, když se zkazí a musí se vyhodit. Aby se tomu zabránilo a vydržely až 10 dní, stačí použít tento jednoduchý trik v domácnosti.
Zejména v létě, kdy se ovoce kvůli horku kazí mnohem rychleji a my jsme nuceni ho skladovat v ledničce nebo sníst ještě týž den. Ve skutečnosti je nejlepší banány neskladovat v košíku na ovoce.
Důvodem je to, že banány jsou velmi citlivé na ethylen, bezbarvý a bez zápachu plyn, který vylučuje většina ovoce. Ethylen pomáhá ovoci přirozeně dozrávat a rozvinout svou chuť, ale když se příliš koncentruje na jednom místě, všechny plody v jeho blízkosti začnou rychleji dozrávat.
Banány produkují hodně ethylenu, proto se tak rychle kazí, ale i jiné ovoce, jako jsou jablka, pomeranče a avokádo, také urychluje kazení, pokud je skladujete poblíž. Skladování banánů v košíku na ovoce se může zdát jako samozřejmé místo pro jejich skladování, ale tento způsob je rychle změkčí a udělá lepkavé.
Nejlepší je dát banány do rohu kuchyňské linky, kde zůstanou čerstvé ještě týden. Nezapomeňte je však zabalit do alobalu. Banány uvolňují ethylenový plyn bez ohledu na to, kde je skladujete, ale tento proces můžete zpomalit zabalením jejich stonků. Velmi jednoduchý způsob, jak je uchovat déle čerstvé, je zakrýt je hliníkovou fólií nebo dokonce potravinářskou fólií.