Mezi širokou škálou aromatických bylin je jedna, která je vědecky doporučována k ochraně nejcitlivějších orgánů podílejících se na trávení. Zjistěte, jak ji získat.
S přechodem společnosti k přirozenějším metodám léčby, aniž by se vzdávala doporučení odborníků, se opět staly populární různé starodávné recepty na bázi bylin, které mohou zlepšit určité aspekty fungování organismu. Z široké nabídky bylo zjištěno, že rozmarýn je jedním z nejlepších a vyniká mezi ostatními díky svému přímému blahodárnému vlivu na zdraví slinivky břišní a trávicího systému.
Slinivka břišní je žláza umístěná hluboko v břišní dutině, která je součástí trávicího a endokrinního systému. Její funkcí je produkce enzymů, které pomáhají při zpracování potravy a živin z ní pocházejících. Kromě toho reguluje množství cukru v krvi.
Podle Clevelandské kliniky je považována za jeden z životně důležitých orgánů člověka, protože zajišťuje fungování dalších orgánů, jako jsou srdce, játra a ledviny. Porucha její funkce může vést k nerovnováze v ostatních částech těla, protože odpovídá za produkci inzulínu a glukagonu a také za produkci enzymů štěpících potravu.
Lékaři doporučují udržovat zdraví slinivky břišní a k tomu radí dodržovat zdravou stravu. Skupina odborníků z Fakulty lékařských věd Brock University v Ontariu v Kanadě zjistila, že složky rozmarýnu jsou ideální pro péči o tento orgán a také pomáhají předcházet onemocněním.
Jako zdroj antioxidantů extrakty z rozmarýnu brzdí rozvoj některých druhů rakoviny, zejména rakoviny slinivky břišní. Podle této analýzy vědci v průběhu opakovaných testů zjistili uspokojivé výsledky, které bránily množení rakovinných buněk, jejich životaschopnosti a apoptóze.
Rozmarýn stimuluje produkci žluči, což usnadňuje trávení tuků a snižuje zátěž slinivky břišní. Kromě toho pomáhá zmírnit žaludeční potíže, pálení žáhy a střevní potíže díky svým protizánětlivým vlastnostem.
Centrum farmaceutického výzkumu Lékařské univerzity v Mashhadu v Íránu uvedlo, že rozmarýn se používá od starověku, více než 1000 let v lidovém léčitelství jako „mírné spasmolytikum a analgetikum pro léčbu mezižeberní neuralgie, bolestí hlavy, migrén, nespavosti, emocionálních poruch a deprese“.
Kromě toho je cenným prostředkem k léčbě zánětů, neklidu a zlepšení paměti. Zejména díky obsahu kyseliny karnyzové, rozmarýnové kyseliny a éterického oleje.
Jak využít výhody rozmarýnu
Nejlepší způsob, jak využít pozitivní vlastnosti rozmarýnu, je pít čaj s jeho přísadou. Stejně jako u jiných bylin, můžete si připravit horký nápoj po každém jídle. To pomůže lépe trávit jídlo.
V lékárnách si také můžete koupit kapsle na bázi extraktů nebo éterických olejů z rozmarýnu. Přestože se jedná o oblíbený keř v kuchyni, v medicíně si ještě nezískal své dřívější místo, a proto je důvěra v jeho prospěšné vlastnosti stále nízká.
Je třeba mít na paměti, že před použitím této rostliny nebo změnou stravovacích návyků a jejím zařazením do denního jídelníčku je vhodné se poradit s lékařem, zda je pro váš organismus vhodná.