saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

Každodenní konzumace zelených banánů může snížit pravděpodobnost vzniku kolorektálního karcinomu.

Banány jsou jedním z nejrozšířenějších druhů ovoce v jídelníčku našeho národa, protože jsou dostupné prakticky po celý rok. Kromě toho se snadno přenášejí, jsou hygienické, protože se dají oloupat rukama, aniž by se člověk ušpinil.

V současné době existuje mnoho způsobů konzumace banánů: celé, v koktejlech, zmrzlině, džusech, ovocných salátech a dokonce i v sušené formě. Poslední varianta se v posledních týdnech stala virální díky sociálním sítím, protože banány obsahují více živin a prospěšných látek.

Vlastnosti

Každodenní konzumace zelených banánů může snížit pravděpodobnost vzniku kolorektálního karcinomu.

Mezi jejich výhody patří zejména:

  • Kontrola hmotnosti. Pomáhá snižovat chuť k jídlu, protože je bohatý na vlákninu, která prodlužuje trávení.
  • Prevence svalových křečí. Má vysoký obsah draslíku a hořčíku, minerálů důležitých pro vodivost elektřiny, kontrakci a regeneraci svalů.
  • Zlepšuje duševní zdraví. Obsahuje tryptofan, aminokyselinu, která se podílí na tvorbě hormonů, které zlepšují náladu a pomáhají uvolnit se.
  • Zabraňuje předčasnému stárnutí. Je to díky tomu, že je bohatý na vitamín C, který podporuje tvorbu kolagenu v těle. Kromě toho pomáhá zabránit stárnutí kožních buněk a tvorbě vrásek.
  • Zlepšuje trávení. Může pomoci zmírnit pálení žáhy a zabránit vzniku žaludečních vředů, protože obsahuje látku zvanou leukocyanidin.
  • Zlepšuje metabolismus. Je bohatý na živiny a obsahuje vitamíny skupiny B6, které jsou důležité pro normální metabolismus.

Stojí za to si zapamatovat

Ačkoli jsme zvyklí vidět žluté banány v supermarketech, ve skutečnosti existují odrůdy banánů různých barev, včetně červených, fialových, modrých a dokonce zelených. Právě ty poslední obsahují velké množství stabilního škrobu, který je velmi prospěšný pro střevní mikroflóru.

Každodenní konzumace zelených banánů může snížit pravděpodobnost vzniku kolorektálního karcinomu.

Jak vysvětlil na sociálních sítích lékař, odborník na obezitu, cukrovku a metabolismus, po konzumaci se tento nestravitelný sacharid dostává do tlustého střeva, kde je fermentován všemi prospěšnými bakteriemi, což přispívá k produkci mastných kyselin s krátkým řetězcem.

„Díky vysokému obsahu stabilního škrobu může každodenní konzumace zelených banánů snížit pravděpodobnost vzniku kolorektálního karcinomu,“ uvedl odborník. V České republice je tento typ rakoviny nejrozšířenější: v roce 2024 bude registrováno více než 44 000 nových případů.

Každodenní konzumace zelených banánů může snížit pravděpodobnost vzniku kolorektálního karcinomu.
Přesunout se na začátek