Banány jsou jedním z nejrozšířenějších druhů ovoce v jídelníčku našeho národa, protože jsou dostupné prakticky po celý rok. Kromě toho se snadno přenášejí, jsou hygienické, protože se dají oloupat rukama, aniž by se člověk ušpinil.
V současné době existuje mnoho způsobů konzumace banánů: celé, v koktejlech, zmrzlině, džusech, ovocných salátech a dokonce i v sušené formě. Poslední varianta se v posledních týdnech stala virální díky sociálním sítím, protože banány obsahují více živin a prospěšných látek.
Vlastnosti
Mezi jejich výhody patří zejména:
- Kontrola hmotnosti. Pomáhá snižovat chuť k jídlu, protože je bohatý na vlákninu, která prodlužuje trávení.
- Prevence svalových křečí. Má vysoký obsah draslíku a hořčíku, minerálů důležitých pro vodivost elektřiny, kontrakci a regeneraci svalů.
- Zlepšuje duševní zdraví. Obsahuje tryptofan, aminokyselinu, která se podílí na tvorbě hormonů, které zlepšují náladu a pomáhají uvolnit se.
- Zabraňuje předčasnému stárnutí. Je to díky tomu, že je bohatý na vitamín C, který podporuje tvorbu kolagenu v těle. Kromě toho pomáhá zabránit stárnutí kožních buněk a tvorbě vrásek.
- Zlepšuje trávení. Může pomoci zmírnit pálení žáhy a zabránit vzniku žaludečních vředů, protože obsahuje látku zvanou leukocyanidin.
- Zlepšuje metabolismus. Je bohatý na živiny a obsahuje vitamíny skupiny B6, které jsou důležité pro normální metabolismus.
Stojí za to si zapamatovat
Ačkoli jsme zvyklí vidět žluté banány v supermarketech, ve skutečnosti existují odrůdy banánů různých barev, včetně červených, fialových, modrých a dokonce zelených. Právě ty poslední obsahují velké množství stabilního škrobu, který je velmi prospěšný pro střevní mikroflóru.
Jak vysvětlil na sociálních sítích lékař, odborník na obezitu, cukrovku a metabolismus, po konzumaci se tento nestravitelný sacharid dostává do tlustého střeva, kde je fermentován všemi prospěšnými bakteriemi, což přispívá k produkci mastných kyselin s krátkým řetězcem.
„Díky vysokému obsahu stabilního škrobu může každodenní konzumace zelených banánů snížit pravděpodobnost vzniku kolorektálního karcinomu,“ uvedl odborník. V České republice je tento typ rakoviny nejrozšířenější: v roce 2024 bude registrováno více než 44 000 nových případů.