Je to ovoce bohaté na vitamín C, který je nezbytný pro růst a obnovu tkání ve všech částech těla. Posiluje imunitní systém a zrak.
V vyvážené stravě je velmi důležité konzumovat dostatečné množství bílkovin, a pokud pocházejí ze zdravých zdrojů, tím lépe. Dospělým se doporučuje konzumovat 0,8 gramu bílkovin denně na každý kilogram tělesné hmotnosti, které jsou obsaženy v mléčných výrobcích, červeném mase, rybách, mořských plodech a vejcích. Jablka jsou například velmi zajímavým zdrojem bílkovin ve světě ovoce a také široce konzumovaným produktem. Existují i jiné druhy ovoce, jako jsou hrozny, kokos, jahody, avokádo nebo banány, které mají v tomto ohledu také vysokou nutriční hodnotu.
Existuje však jedno ovoce s mimořádným obsahem bílkovin: nanche. Toto ovoce je malé, kulaté a jeho barva se liší od žluté po oranžovou v závislosti na stupni zralosti. Je sladký, i když trochu kyselý, a jeho chuť se stává výraznější, když je zralejší, protože se objevují kyselé tóny. Obsah bílkovin v něm dosahuje 3,6 %, zatímco v banánech je to 1,1 % a v melounu a jablkách pouze 0,2 %. Jako by toho nebylo málo, obsahuje také více vitamínu C než mandarinky nebo guava, podle studií Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) USA.
Podle Národní lékařské knihovny je vitamin C nezbytný pro růst a obnovu tkání ve všech částech těla. Používá se k tvorbě kolagenu, který bojuje proti vráskám, podílí se na tvorbě kůže, šlach, vazů a cév, hojení ran a tvorbě jizev.
Užitečné vlastnosti nanchy
Nancha má i jiné názvy, od changunga po nancite, a jeho vědecký název je Byrsonima crassifolia. Je o něco menší než olivy a má tvrdé kulaté semeno . Je velmi rozšířený v mexických státech Guerrero, Nayarit a Michoacán, které produkují tři čtvrtiny celé úrody Aztéků.
Toto ovoce je antioxidant, pomáhá bojovat proti předčasnému stárnutí a je velmi oblíbené v Mexiku, kde se obvykle konzumuje ve formě džemů nebo koktejlů. Je bohatý na vitamíny A a C, posiluje imunitu a zrak a obsahuje také značné množství vápníku, železa a fosforu. Je bohatý na vlákninu, má nízký obsah kalorií a protizánětlivé účinky.