saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

Co se děje v organismu, když snídáte vždy to samé

Častá změna jídelníčku v prvních hodinách dne přispívá k posílení imunitního systému, zlepšení inzulínové rezistence a kontrole hmotnosti

Káva (s mlékem nebo bez), sušenky, toast nebo rohlíky a někdy pomerančový džus. To by mohl být základní popis klasické a v České republice poměrně oblíbené snídaně. Zvyk začínat den vždy stejně, se stejnými živinami a stejným množstvím kalorií, však není zdaleka nejzdravější variantou, jak vysvětluje výživový poradce. Pokud nejíte každý den stejnou večeři, proč snídáte vždy stejně? Odborník tvrdí, že právě začátek dne dává možnost nasytit organismus nejen sacharidy, ale i bílkovinami, tuky, vitamíny a minerály. Kromě toho tvrdí, že rozmanitost nebo dokonce biologická rozmanitost snídaně by měla být přizpůsobena nejen každému člověku, ale i každému ročnímu období, protože v zimě potřebujeme jinou sadu živin než v létě. V tomto smyslu dietolog připomíná, že příroda je moudrá a sezónní produkty poskytují přesně ty živiny, které jsou v daném ročním období potřebné.

Co se děje v organismu, když snídáte vždy to samé

Při výběru produktů pro snídani je třeba brát v úvahu také osobní okolnosti, které se v průběhu roku mění. Pokud budeme mít tento týden více fyzické zátěže než duševní, nebo naopak, měli bychom přizpůsobit výběr produktů tomu, co nám přinese větší užitek, vysvětluje. V dnech, kdy je vyžadována velká duševní zátěž, jsou dobrou volbou potraviny bohaté na omega-3, aminokyseliny, hořčík, fosfor a vitamín C (například kakao, čaj, lněná semínka a celozrnné výrobky); a pokud se jedná o dny s velkou fyzickou zátěží, je třeba zvýšit příjem energie a přidat více bílkovin, hořčíku, fosforu, železa a vitamínů skupiny B (B12, B3 a B1). Příkladem takových potravin jsou celozrnné výrobky, konopná semínka, skyr, quinoa, avokádo, vejce a maca.

Pokud se člověk nachází v období, kdy považuje za nutné kontrolovat váhu, měl by omezit příjem kalorií a zvýšit příjem vlákniny, bílkovin, nekalorických tekutin a přírodních protizánětlivých látek. Dobrou volbou jsou v tomto případě zelený čaj, chia semínka, pohanka, quinoa a celozrnné ovesné vločky.

I věk může být vodítkem pro některé změny ve snídani. Podle doporučení dietologa může dětská snídaně představovat kombinaci potravin nezbytných pro dobrou kognitivní činnost a vysokou energetickou potřebu.

A po 50 letech, jak upřesňuje dietolog, je třeba věnovat pozornost dvěma aspektům:zánětu a oxidaci. V této fázi se doporučuje konzumovat antioxidanty, jako jsou vitamíny C a E, stejně jako vitamín D a minerály, jako je zinek, hořčík a mangan. Obzvláště prospěšné jsou kurkuma, lněné semínko, zázvor, sója a extra panenský olivový olej.

Semena, oblíbená potravina

Co se děje v organismu, když snídáte vždy to samé

Jsou koncentrovaným zdrojem živin, jako jsou nenahraditelné mastné kyseliny, rostlinné bílkoviny, vláknina, antioxidanty a minerály. Dodávají pokrmům texturu a chuť a také přispívají ke zlepšení trávení, regulaci činnosti střev, sytosti a posílení imunitního systému.

Pořadí, v jakém jsou potraviny konzumovány během snídaně, má také význam, protože, jak vysvětluje dietolog, pro prevenci metabolických poruch je důležité udržovat stabilní hladinu glukózy v krvi. Pokud je první jídlo bohaté na cukry, hladina glukózy v krvi prudce stoupne a bude obtížné ji kontrolovat, ale pokud začnete s bílkovinami, vlákninou a zdravými tuky, můžete poté přidat sacharidy a dosáhnout stability, protože tělo bude více pracovat na trávení jídla a výkyvy glukózy budou lépe kontrolovatelné.

Dietolog vysvětluje, že zařazení bílkovin do první poloviny dne, zejména s přibývajícím věkem, je důležitým preventivním opatřením proti sarkopenii (úbytku svalové hmoty), proti které lze bojovat nejen silovým cvičením, ale také bílkovinami, které svaly vyživují. V současné době je mnoho lidí posedlých myšlenkou, že snídaně by měla být slaná, nikoli sladká, ale ve skutečnosti není důležité, jak jídlo chutná, ale jaké živiny přijímáme.

Dalším problémem spojeným se snídaní je čas. Často se stává, že první jídlo dne konzumujeme ve spěchu a téměř nevěnujeme pozornost tomu, co jíme, protože nás rozptylují jiné věci, jako je mobilní telefon, nevyřízené úkoly nebo kontrola denního programu. A to, jak varuje dietoložka, může být příčinou mnoha zažívacích problémů, které považujeme za normální. Jako řešení proto navrhuje praktikovatvědomé stravování: Klidně žvýkat, vychutnávat si jídlo, soustředit se na to, co děláte, a věnovat čas přípravě – to vše může pomoci nejen zlepšit trávení, ale také lépe vstřebávat živiny.

Ekologicky čistá strava – spolehlivá hodnota

Co se děje v organismu, když snídáte vždy to samé

Jedním ze způsobů, jak zvýšit biologickou rozmanitost zdravých a ekologicky udržitelných snídaní, je otevřenost vůči ekologicky čistým produktům, které se vyznačují nejen vysokým obsahem vitamínů, antioxidanty a minerály, ale také schopností přispívat k regulaci hmotnosti, snižování zánětů a posilování imunitního systému (to poslední díky funkčním složkám, jako jsou oves, len, kurkuma a obohacené rostlinné nápoje).

Zájem o tento typ stravování roste. V roce 2024 kupovaly bioprodukty dvě ze tří domácností v České republice, což podle studie svědčí o tom, že spotřebitelé stále více oceňují aspekty jako zdraví, sledovatelnost, dopad na životní prostředí a etika výroby. Nejžádanějšími kategoriemi jsou rostlinné nápoje, ekologické cereálie a palačinky.

Spotřebitelé si každým dnem více uvědomují rozdíl mezi ekologickými a neekologickými produkty. V případě ekologických produktů je zakázáno používání herbicidů, pesticidů a všech chemických látek, které zvyšují výnos. Rovněž není povoleno používání umělých konzervačních látek a geneticky modifikovaných organismů.

Dalším aspektem, který je třeba u tohoto typu produktů zmínit, je jejich vyšší nutriční hodnota. Vzhledem k tomu, že při tomto typu pěstování si půda odpočívá, nedochází k jejímu nadměrnému využívání a jsou vytvořeny podmínky pro přirozený růst rostlin, je již prokázáno, že obsahují více vitamínů a antioxidantů.

Co se děje v organismu, když snídáte vždy to samé
Přesunout se na začátek