Už je nemusíte kupovat, když si je můžete připravit doma z zdravějších surovin.
Ovesné sušenky se staly jedním z našich oblíbených doplňků k snídani. Spolu s šálkem kávy nebo sklenicí mléka s kakaem jsou tyto sladkosti ideální z několika důvodů. Jedním z nich je, že jsou připraveny ze zdravých ingrediencí, které jsou nezbytné pro vyváženou stravu. Hlavní ingrediencí je samozřejmě oves, produkt s vysokým obsahem vlákniny, který je skvělý pro trávení.
Suroviny lze koupit v každém supermarketu a příprava je velmi jednoduchá.
Dále vám představíme velmi zajímavou variantu s nízkým obsahem tuku, bez vajec a mléčných výrobků. Určitě se stane jedním z vašich oblíbených receptů, který můžete sdílet s přáteli a blízkými, ale i s těmi, kteří hledají variantu bez cukru.
Sušenky by měly být křupavé a lehké, můžete přidat i hořkou čokoládu nebo sušené ovoce. Ukážeme vám seznam ingrediencí s přibližnými cenami a podrobný návod na přípravu.
Ingredience na ovesné sušenky
Tento recept je určen pro 16 porcí.
- 2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje.
- 3 lžíce mletého třtinového cukru.
- 50 ml ovesného mléka.
- 150 g ovesných vloček.
Příprava ovesných sušenek
- Do misky přidáme kokosový olej a moučkový cukr a pomocí metly dobře promícháme.
- Poté přidáme vločky a ovesné mléko. Odložíme trochu vloček, abychom je rozdrtili a udělali ovesnou mouku. Poté přidáme tuto ovesnou mouku do směsi.
- Měla by vzniknout homogenní směs.
- Vyložíme papír na pečení na plech a pomocí lžíce rozložíme porce směsi.
- Vytvarujte kuličky a zploštěte je na plechu, aby získaly tvar sušenek.
- Pečte v troubě 10-12 minut při 180 °C.
- Měly by získat zlatohnědou barvu, poté je před konzumací nechte vychladnout.
Vlastnosti ovsa
Oves obsahuje hodně bílkovin a je bohatý na sacharidy, vlákninu, zdravé tuky (nenasycené a linolovou kyselinu), vitamíny, minerály a stopové prvky.
Každé zrnko ovsa dodává tělu energii a zabraňuje pocitu únavy, který vzniká při poklesu hladiny glukózy. Tato obilnina obsahuje zejména vitamíny skupiny B, vitamíny A a E, železo, zinek, vápník a další minerály. Další důležitou vlastností ovsa je podle časopisu Nutrients to, že obsahuje až 25 % bílkovin, čímž v tomto ohledu předčí všechny ostatní obilniny.