Pokud jste fanouškem tradičního letního jídla, ale příliš vám nesedí, vyzkoušejte tuto zdravou verzi: je stejně chutná, ale lehčí a méně kalorická.
Stejně jako s příchodem tepla měníme šatník, i naše tělo vyžaduje jinou, lehčí a osvěžující stravu, která nám dodá energii a ukojí hlad, aniž by zatěžovala žaludek. Proto se saláty (nabízíme vám několik originálních nápadů na vynikající saláty), zelenina a ovoce stávají naším letním „komfortním jídlem“. Dalším z našich oblíbených pokrmů v těchto měsících jsou studené polévky, zejména tradiční gazpacho a salmorejo.
Ten poslední je kultovní pokrm andaluské kuchyně, který se připravuje velmi rychle a může být plnohodnotným obědem. Tradičně se připravuje z rajčat, extra panenského olivového oleje, česneku, chleba, vajec a šunky. Salmorejo je jedním z nejoblíbenějších letních pokrmů, když máte chuť na něco chutného a svěžího. Ne každému však chutná kombinace s chlebem a ne každý ho chce jíst každý den. Proto dietoložka a tvůrkyně gastronomického obsahu vymyslela ideální recept pro ty, kteří mají rádi salmorejo, ale nechtějí jíst chléb: nahradit tuto ingredienci jinou, výživnější, která pokrmu dodá stejně krémovou konzistenci. Pozor, recept na syté, zdravé a chutné salmorejo bez chleba, které se navíc připravuje doslova za pět minut:
Recept na salmorejo bez chleba
Ingredience
- Hruškovité rajčata
- Půlka cukety, oloupaná
- Česnek
- Olivový olej extra virgin
- Ocet
- Sůl
- Náplň podle chuti: kousky iberské šunky, vařené vejce, batáty…
Příprava
- Vložte všechny ingredience kromě náplně do mixéru a rozmixujte do krémové konzistence.
- Podávejte s vybranými přílohami. Dietolog ozdobí pokrm plátky hruškovitých rajčat, chipsy ze sladkých batátů, které mu dodají křupavou texturu, a ještě jednou pokape extra panenským olivovým olejem. Můžete experimentovat se svými oblíbenými ingrediencemi, jako je feta sýr, jahody, semínka…